Néhány nagyobb határátkelőn a kocsisorok elérték a két kilométert is, és a várakozás egy-két órát is igénybe vett. A német kormány döntése alapján Bajorország kétnaponta kér új koronavírus-tesztet a területén dolgozó csehektől, míg Szászország heti két tesztben egyezett meg Csehországgal - jelentette a közszolgálati hírtelevízió.

A Szászországban dolgozó, naponta ingázó cseh munkavállalók száma a prágai sajtó szerint mintegy 5-6 ezer, míg Bajorországba naponta 55-60 ezer cseh munkavállalaló jár át dolgozni.

A bajor rendőrség szerint a határ német, és kisebb számban cseh oldalán létrehozott mobil tesztelőállomások időnként nem bírták a terhelést, ezért az embereknek várakozniuk kellett. Akinek pozitív lett a tesztje, azokat már nem engedték a munkahelyükre, karanténba kellett vonulniuk.

A szász rendőrség hétfő délután azt jelentette, hogy a határszakaszon megszigorították az ellenőrzéseket, de a tesztelések miatt hosszabb várakozásokra sehol sem került sor. "Nem voltak semmiféle problémák" - erősítette meg a németek közlését Sárka Polácková cseh rendőrségi szóvivő.

Csehországban már több mint egy hete újra mérsékelten javul a járványhelyzet, ennek ellenére a kormány továbbra is a legmagasabb szinten tartja az óvintézkedéseket. Ezek az öt sávra osztott százpontos kockázati táblázaton a legfelsőbb szintnek felelnek meg, míg a reális helyzetet hétfőn 69 pontra értékelték, ami immár több mint tíz napja a negyedik sávot jelenti.

Hivatalosan akkor lehet változtatni az óvintézkedéseken, ha a helyzet hét napon át jobb, illetve három napon át rosszabb, mint az érvényes besorolás. A végső döntést azonban mindig a kormány mondja ki. Jan Blatny egészségügyi miniszter már korábban kijelentette: az óvintézkedések enyhítésére csak akkor kerül sor, ha a kórházi betegek száma újra 3000 alá esik. Szakértők szerint ez legkorábban három hét múlva várható. Jelenleg ez a szám 6 ezer körül mozog.

A cseh parlament alsóháza csütörtökön február 14-ig ismét meghosszabbította az országban immár három hónapja érvényes szükségállapotot.