Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni kormány az ázsiai és afrikai országoknak szánt brit segélyből csoportosíthat át pénzt a kelet-közép-európai országok támogatására cserébe azért, hogy az EU-n belüli szövetségeseként segítsenek kedvezőbbé tenni a brexit feltételeit - írta az Eurológus a Sunday Times értesülésére hivatkozva.

Óriási pénzről van szó: a britek évente 12 milliárd fontot (több mint 4,3 ezer milliárd forint, jóval magasabb összeg, mint a paksi bővítésre szánt orosz hitel - a szerk.) utalnak át ázsiai és afrikai projektekre, amelyek egy részét értelmetlennek tarják. Ennek az pénznek egy része juthatna olyan országoknak, mint Magyarország, Lengyelország és a balti államok.

A lapértesülés szerint Theresa May miniszterelnök (képünkön jobbra) egyik tanácsadója vetette fel, hogy ez a forrás segíthetne abban, hogy a keleti uniós tagállamok támogassák a britek követeléseit az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.

Az ügyben ugyanakkor még nincs döntés. Magáról a lehetőségről is vitatkoznak a kormány tagjai, emellett lehet, hogy a pénz nem csoportosítható át jogszerűen, mert az sértené az OECD segélyezéssel kapcsolatos szabályait. Ugyanakkor van rá precedenst, hogy egy ország - nevezetesen Hollandia - eltért a szabályok merev alkalmazásától.