Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun hiányzása néhány nagy nemzeti ünnepről erőteljes spekulációkat indított el az egészségi állapotáról és felveti a kérdést, hogy ha esetleg meghalna, akkor ki léphetne a helyére - kezdi a találgatások ismertetését a Financial Times. Az, hogy Kim kihagyta az április 15-ei ünnepségeket, amelyeket nagyapja, Kim Irszen, az sztálinista felfogásból kinőtt, még bizarrabb dzsucse ideológiát követő rezsim alapítója születésnapja alkalmával tartanak, arra utal, hogy Kim betegsége gyors beavatkozást igényelhetett.

A Dél-Koreában megjelenő Daily NK és az amerikai CNN értesülései szerint sürgős szívműtéten esett át, ám a Financial Times nem tudta megerősíttetni ezt az információt, szöuli és pekingi források szerint az sem biztos, hogy beteg. Robert O'Brien, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója csupán semmitmondó megjegyzést tett az üggyel kapcsolatban, miszerint "szoros figyelemmel követik" a fejleményeket. Semmit sem erősített a dél-koreai kormány szóvivője sem a találgatásokkal kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy semmilyen szokatlan tevékenységet nem tapasztaltak a határ túloldalán. (Vasárnapi, meg nem erősített sajtóhírek már azt is felvetik, hogy Kim Dzsongun vegetatív állapotban, kómában lehet.)

Kezében a gyeplő

A 36 éves Kim, aki nagyapja, illetve apja, Kim Dzsonil helyét vette át a diktatúra élén, a hírek szerint kőkeményen kezében tartja a hatalmat. Szakértők óvatosságra intenek a hiányzással kapcsolatban, ugyanis a Kim korábban is kihagyott nagy nyilvános eseményeket. Ugyanakkor köztudott, hogy a diktátor komoly túlsúllyal küszködik és erős dohányos. Korábbi hírszerzési információk arról szóltak, hogy egészségügyi gondjai lehetnek, amit megerősít, hogy nyugati specialisták, köztük kardiológusok is elutaztak Észak-Koreába - emlékeztet Andrew Gilholm, a szöuli Control Risk tanácsadó cég elemzője.

Ugyanakkor ha esetleg Kim meghalna, annak óriási hatása lenne az egy kézből irányított, homályba burkolózó rezsim politikai folyamataira - teszik hozzá. Az ifjú diktátor 2011-ben vette át az ország irányítását apjától. Hatalmát részben az USA-t is elérni képes interkontinentális rakéta fejlesztésével, részben néhány jól célzott, minden bizonnyal az ő utasítására végrehajtott politikai gyilkossággal erősítette meg. Kivégezték Csang Szongtheket, Kim nagybátyját, aki az első időszakban mellette állt, és merénylet áldozata lett a külföldön élő Kim Dzsonnam, a diktátor féltestvére.

Utódlási nehézségek

Mivel ezzel közeli férfi családtagjai eltűntek a színről és Kim gyermeke kicsi - továbbá azt sem tudni, hogy fiú-e vagy lány -, az utódlás komoly hatalmi harcokat indíthat el. Szakértők szerint az utódlás rendje elvileg megegyezik a koreai királyságokban megszokott megoldással, miszerint a hatalom az egyenes ági fiú gyermekekre száll. A diktátor azonban még nagyon fiatal, láthatóan nem gondolt erre. Nem világos, hogy például felesége vezethetné-e, akár csupán formálisan az országot, amíg a kicsi fel nem nő.

Így aztán a legvalószínűbb forgatókönyvnek az látszik, hogy ha Kim Dzsongun 10-15 éven belül meghalna, akkor húga, Kim Jodzsong vehetné át a rezsim irányítását - véli Rachel Lee, az amerikai kormány Észak-Koreával foglalkozó korábbi szakértője. Kimről úgy tudni, hogy bátyja fontos tanácsadója. A nemzetközi színtéren akkor tűnt fel, amikor a 2018-as téli olimpiára érkező észak-koreai küldöttség de facto vezetőjeként elutazott Dél-Koreába, ahol mások mellett Mike Pence amerikai alelnökkel is tárgyalt. A kamerákba mosolygó ifjú hölgy állítólag munkatársaival lekezelő, arrogáns és trágár.

Más szakértők úgy vélik, hogy Kim Jodzsong csak az egyik résztvevője lenne egy kiterjedt hatalmi harcnak, amelyben a Kim család más tagjai, katonai főparancsnokok és pártvezetők is bejelentkeznének az ország vezetésére. Az elitnek az a része, amely Kínára támaszkodik saját vezetőt jelölhet, egyes csoportok a diktátor száműzetésben élő unokatestvérét Kim Han-solt látnák szívesen az ország trónján. Az ismeretlen országban tartózkodó 25 éves ifjú, Kim Dzsonnam, a vélhetően Kim Dzsonun parancsára megöletett féltestvér legnagyobb fia.