Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újévi televíziós üzenetében Kim azt mondta, gyorsabban haladhatnának előre az atommentesítés terén, ha az Egyesült Államok megtenné a megfelelő válaszlépéseket. Hajlandó bármikor újabb találkozót tartani Donald Trump amerikai elnökkel olyan eredmények elérése érdekében, amelyeket a nemzetközi közösség üdvözölne - írta az MTI-re hivatkozva a Portfolio.

Észak-Koreának azonban "nem lesz más választása, mint új utat keresni szuverenitásunk védelmében", amennyiben az Egyesült Államok "rosszul méri fel népünk türelmét, ránk erőltet valamit, fenntartva büntetőintézkedéseit és nyomásgyakorlását, anélkül, hogy betartaná a világ színe előtt tett ígéretét"- mondta Kim Dzsong Un.

Tavaly júniusi szingapúri csúcstalálkozójukon Kim és Trump ígéretet tett, hogy együttműködik a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, továbbá "tartós és stabil" békét teremt a térségben, de azóta mindkét fél adós maradt ígéretei megvalósításával.

Phenjan az ellene életbe léptetett szankciók feloldását és az 1950-53-as koreai háború hivatalos lezárását kérte Washingtontól, cserébe az általa tett egyoldalú nukleáris leszerelési lépésekért. Ezek keretében felszámolta egyetlen ismert nukleáris kísérleti telepét és egy kulcsfontosságú rakétahajtómű-fejlesztő létesítményét.

Újévi üzenetében Kim Dzsong Un felszólította Dél-Koreát, hogy "teljesen hagyjon fel" az Egyesült Államokkal közösen tartott, hadászati fegyvereket felvonultató hadgyakorlataival, és kijelentette, hogy a Koreai-félsziget tartós békéjének rendjét többoldalú tárgyalásokon kell kialakítani.

Most, hogy Észak- és Dél-Korea a béke és prosperitás útja mellett döntött, ragaszkodunk hozzá, hogy legyen vége a külső erők bevonásával tartott hadgyakorlatoknak, és a külső hadászati eszközök (...) telepítésének - hangsúlyozta az észak-koreai rezsim vezetője.

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások a nyáron jó irányba haladtak, Trump jó szándéka jeléül felfüggesztett egy augusztusi amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot is. Washington mindazonáltal nem enyhített a Phenjan elleni szankciókon, mi több, újabbakat hozott, és novemberben a Koreai-félsziget körüli, Dél-Koreával közös hadgyakorlatait is újraindította. A Phenjan valódi szándékait övező ködöt pedig szertefoszlatta a KCNA hírügynökség karácsony előtt kiadott, Washingtonnak címzett nyilatkozata, amelyben leszögezte: Észak-Korea sohasem fogja egyoldalúan feladni nukleáris fegyverzetét.