Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A decemberben elhunyt vezető, Kim Dzsong Il fiát nevezték ki a hadsereg főparancsnokának - jelentette az állami média két nappal azután, hogy állítólagos betegségére hivatkozva menesztették a hadsereg korábbi vezérkari főnökét.

Megfigyelők szerint a fiatal Kim Dzsong Un hét hónappal apja halála után igyekszik megszilárdítani hatalmát.

A hivatalos észak-koreai média hétfőn jelentette, hogy egészségi állapotára való tekintettel felmentették minden tisztségéből Ri Jong Ho tábornokot, az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét. A 70 éves tábornok 2009 óta volt vezérkari főnök. Emellett tagja volt a párt politikai bizottsága elnökségének, és alelnöki posztot töltött be a nagy hatalmú központi katonai bizottságban.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfőn azt írta, hogy a leváltott vezérkari főnök kulcsfigura volt az észak-koreai vezetésben, egyben a decemberben elhunyt vezető, Kim Dzsong Il bizalmasa.

A vezér halála után segített, hogy az utód, Kim Dzsong Un átvehesse az ellenőrzést az 1,2 milliós hadsereg - a világ egyik legnagyobb hadserege - fölött. Ennek ellenére szöuli szakértők nem zárják ki, hogy politikai háttere van a tábornok távozásának. Egyikük azt mondta: Ri vagy hatalmi harc áldozata lett, vagy azért váltotta le Kim Dzsong Un, mert elégedetlen volt hadseregvezetői teljesítményével.