2020-ban Joe Biden megveri Trump elnököt - ezt jósolja a "tévedhetetlen jósként" emlegetett Allan J. Lichtman. A történész professzor tudományosan kidolgozott módszerrel, az általa kifejlesztett 13 "tényező" alapján jelzi előre, hogy ki jut a Fehér Házba. A mostani közvélemény-kutatások alapján nem meglepő módon arra számít, hogy Joe Biden egykori alelnök, a Demokrata Párt mostani elnökjelöltje nyeri majd a választást - derül ki az Euronews cikkéből.

Az Economist által készített, az összes felmérést összesítő, azt történelmi pontosságuk alapján súlyozó, hibahatárokat is korrigálni próbáló összesítése alapján jelenleg 90 százalékos eséllyel Joe Biden nyeri a novemberi versenyt. Ráadásul nem is kis előnnyel: az elnyerhető összes 538 elektorból 357-et szerez majd meg a demokrata politikus úgy, hogy 270 már elégséges a győzelemhez.

Lichtman viszont az idén szoros versenyre számít, és előrebocsátja, hogy néhány rendkívüli körülmény változtathat a végeredményen. Rendszerének tényezői közé tartozik a kötelességvállalás, a gazdaság rövid- és hosszútávú alakulása, a közösségi nyugtalanság, a botrányok, nem utolsósorban pedig a jelölt személyes varázsa. Ezek alapján 7-6-ra adja Joe Bidennek, hogy megnyeri a választás.

Trump mellett szól szerinte, hogy a Republikánus Párt összezárt mögötte, míg a demokratáknál Biden komoly versenyben volt Bernie Sandersszel. Az elnök győzelmi esélyeit javítja, hogy sorsfordító politikai változásokat kezdeményezett; nem volt balsikerű katonai kalandja külföldön, illetve, hogy egy olyan jelölt az ellenfele, akinek nincs karizmája.

Biden ezzel szemben előnyt szerzett a járvány és a rendőri brutalitás, illetve szisztematikus rasszizmus elleni fellépések idején. Biden malmára hajtja a vizet a szociális elégedetlenség, a jelenlegi gazdasági helyzet, és Trump hibái a járvány kezelésében. Trump elnöksége alatt folyamatosak voltak a botrányok. Ráadásul a demokraták győztek 2018-ban a köztes választásokon, ami után visszahódították a képviselőházat.