Kína amerikai segítséggel zabálja fel a világot

Kína új selyemútról szőtt álmai egy évvel ezelőtt elillanni látszottak, ám 2019 nyarának végén azt látjuk, hogy magára talált a gigantikus projekt, amelyben Ázsiát, Európát és a Közel-Keletet összekötő úthálózat épül a kínai áruk minél könnyebb szállítása érdekében. A változás az USA bölcs vezetésének köszönhető.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 19. hétfő, 09:05
Fotó: Napi.hu

Kína elhíresült új selyemút program (Belt and Road Initiative) új életre kelt az elmúlt időszakban - kezdi különös összefüggést bemutató elemzését Shuli Ren, a Bloomberg publicistája. Az új selyemút fő célja egy a tengerinél gyorsabb szárazföldi útvonal kiépítése Kína és Európa, illetve a Közel-Kelet között a kínai áruk zavartalan szállítása érdekében. Ugyanezért új kikötői, vasúti és útberuházásokkal, illetve közlekedési kapcsolatok kiépítésével javítják a kínai áruk áramlásának világszintű logisztikai támogatását. Mindehhez Peking dollár tízmilliárdos hiteleket kínál a programban részt vevő - a az új selyemút útjába eső - feltörekvő országoknak. (Magyarország a Belgrád-Budapest gyorsvasút a szintén kínai hitelből tervezett kiépítésével érintett a tervben - a szerk.)

Feltámadás

A nagy projekt egy évvel ezelőtt a klinikai halál állapotába süllyedt, mivel az új selyemút különböző beruházásaiban részt vevő feltörekvő országok attól tartottak, hogy a kivitelezésre felvett kínai hitelek elviselhetetlenül magasra lökik államadósságukat. Ehhez képest a friss adatok szerint Peking az idei első fél évben 64 milliárd dollár értékű új szerződést kötött a program keretében, ami egyharmadával haladja meg a 2018 első fél éves szintet. Malajzia médiája akkor a leváltott elnök kínaiakkal kötött botrányos egyezségeitől volt hangos, Indonéziában választásokra készültek, ezért felerősödtek a nacionalista érzelmek a külföldi finanszírozású beruházásokkal szemben.

Ezzel szemben 2019 júliusában az előbbi ország 20 milliárd dolláros megállapodást kötött a keleti tengerpartját az ország belsejével összekötő vasútvonal építéséről, Indonézia pedig belement a főváros, Jakarta és az attól 150 kilométerre, az ország belsejében lévő nagyváros, Bandung közti gyorsvasút kiépítésbe, amit két éven át halogattak.

Mi változott meg?

Az első változás, ami ezt a fordulatot indokolhatja az, hogy az amerikai Fed monetáris enyhítésének köszönhetően Ázsiában is olcsóbbak lettek a hitelek. Így a feltörekvő országokat kevésbé aggasztja az eladósodás. A Fed a gazdasági környezet romlása miatt kezdett ismét kamatcsökkentésbe, aminek egyik fontos oka az USA és Kína kereskedelmi háborúja, amelyet Donald Trump, az USA elnöke robbantott ki.

A kedvezőbb hitelfeltételeknél fontosabb azonban, hogy a világgazdaság bővülése egy évtizede nem látott szintre lassult, így a feltörekvő országoknak az infrastrukturális beruházások kínálják az egyetlen lehetőséget gazdaságuk lendületének megtartására. Erre onnan szereznek pénzt, ahonnan tudnak, és Kína jókora summákat kínál.

Az ázsiai óriást az ösztönzi a külföldi beruházásokra, hogy ezzel saját magán is segít. Hazai pályáján ugyanis rendkívül megdrágult gazdasági növekedés fenntartása. Becslések szerint 2014-ben - amikor elkezdték az új selyemutat finanszírozni - Kínában már kilenc dollárt kellett befektetni ahhoz, hogy előállítsanak egydollárnyi új GDP-t. Ez a belső tőke/kibocsátás mutató normális esetben kettő és négy közé esik.

Mennének Amerikába

Az USA bölcs vezetése szereti úgy láttatni az új selyemút programot, hogy az Kína világbirodalom építési terveit szolgálja, ám a Bloomberg publicistája felhívja a figyelmet arra, hogy Peking szívesebben finanszíroznia befektetéseket az USA-ban, mint a feltörekvő országokban. Az ugyanis jóval biztonságosabb gazdasági környeztet a kockázatos fejlesztésekre, mint a selyemút menti, többé-kevésbé csóró országok.

Amikor 2016-ban - Trump hatalomra kerülése előtt - a csúcsukon voltak a kínai befektetések az USA-ban, az Egyesült Államok az ázsiai ország külföldi beruházásainak harmadát nyelte el - idézi a China Global Investment Tracker adatait. Ez 100 milliárd dollárnál nagyobb összeget (azaz az éves magyar GDP-vel összemérhető befektetést) jelentett. Az új washingtoni adminisztráció szívózása Pekinggel átterelte ennek a pénznek a nagyját Ázsiába.

Öngóllal felérő mellékhatás

És ennek egyik kellemetlen mellékhatása az USA tekintélyének és befolyásának zsugorodása. Egy délkelet-ázsiai tudományos kutatók és tisztviselők részvételével az év elején készült felmérés résztvevőinek majdnem háromnegyede úgy véli, hogy Kína bír a legnagyobb befolyással a régiójukban. A megkérdezettek közel fele úgy látja, hogy Kínának van a legnagyobb politikai befolyása Délkelet-Ázsiában, míg csak 30 százalékuk véli úgy, hogy az USA-nak.

A Bloomberg publicistája szerint az amerikai vezetés tévesen hiszi, hogy országa továbbra is hegemón hatalom az ázsai régióban. A könnyen megszerezhető pénz, ami az új selyemút projektjeit finanszírozza a fél világon, újra bőven áramlik, miközben Trump szándékosan kiszámíthatatlan politikát folytat az egész világon. Ez a biztos receptje annak, hogy az Egyesült Államok lassan elveszítse szövetségeseit a feltörekvő világban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.08.19 15:12

a kínai hitelből finanszrozott projektek valós célja nem az, hogy a kínai áruk könnyebben szállíthatók legyenek európába ,, ugyanis sohasem lesz vasúti, és főleg nem közúti a szállítás , mivel a vasút kb 4x, a közút kb 10x annyiba kerül , mint a tengeri fuvar egy konténerre vetítve .

a cél semmi más, minthogy ezen korrupt csóró országok vastagon árazott kínai kivitelezésű projekteket vegyenek kínai hitelből , amely egyrészt jól fizető munka, másrészt busás kamatjövedelem kínának.

aztán ha nem tudnak törleszteni ,akkor majd peking kérni fog tőlük valamit, így lett kínai támaszpont dzsibutiban , így lett a stratégiai átrakodókikötő sri lankán a kínai államé, stb.

ez a helyzet a budapest -belgrád vasúttal is, amelynek semmi szerepe nem lesz a kínai áruk szállításában ,eleve kínából oroszországon és ukrajnán keresztül jönne az áru a transzszibériai vasúton .

annak meg semm értelme , hogy görögországban kirakodják a hajót majd onnan vasúton vigyék európába, sokkal olcsóbb és gazdaságosabb hajóval rotterdamba vinni.

a vasút felújítása pedig a teherforgalo mszempontjából totáls felesleges, a tehervonatok úgysem mennek 160 al, a mostani pálya is tökéletes a tehervonatoknak.

tehát ez is egyértelműen egy ilyen falberuházás, amivel elsősorban kína, másodsorban magyar politikusok járnak jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.08.19 12:10

@midnightcoder: USA- nak már hagyománya van az elmult 120 évben, azaz a konzervativ felfogás szerint ők a legerősebbek, kínát és oroszokat is ők mentették meg a kés alól, másrészt a kínaiak, mint nemzetállam végletesen önzők és megértés nélküliek ahhoz képest, hogy minden szegletbe bedugták az orrukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.08.19 11:17

A telhetetlen fogyasztók zabálják föl!
BREGMAN vs RózsaS
(R. Bregman: Utópia realistáknak;
RózsaS: Ökobetyár könyve)

Bregman: Itt van a Bőség Földje (7. o.).
RózsaS: Igen, de milyen áron? Valaki kiugrik a 100. emeletről és azt kiabálja: Repülök! Repülök!

Br: Gazdagok, képzettek lettünk, nincsenek fertőző betegségek, béke van (7. o.).
RS: A pénzt káros dolgokra költjük; amit tanulunk, nem a túléléshez szükséges (kettőhöz kell érteni: élelmet és meleget termelni); civilizációs betegségeket, rákot szerzünk be; a béke pedig a vihar előtti csend - beleszülettünk két világkatasztrófa közé.

Br: Mosógatógép és társai (10. o.).
RS: Még egy szög a klíma koporsójába. (Lásd: Nincs mosogatás! RS). A háztartási gépek nem csökkentették a háztartási munkaidőt (több a holmi). Egy igazgató régen 5-6 levelet válaszolt meg naponta, ma 60 e-mail-t kap a nyakába!

Br: 7 mrd-ból 6 mrd-nak van mobiltelefonja, 40%-nak internete (12).
RS: Tényleg? Nemcsak a gyártók mondják? A mobiltelefonnal indult be az arab tavasz tragédiája, a menekültözön, a migráció. Látják a képernyőn, hogyan élünk mi és elindulnak. Ezzel a kütyüvel sokkal gyorsabban fogyasztjuk el a Földet. Az internet vissza, vagy inkább előre állította a Végítélet Óráját?

Br: Arra fecsérlik tudásukat, hogy minél több embert vegyenek rá a reklámra.
RS: Ha csak arra! Mérnökök, akik valaha tartós, kiváló gépeket építettek, ma ?öngyilkos? ketyerékkel vernek át bennünket! Piszkos bombákat, gyilkos drónokat terveznek. Fölesküdt orvosok, akik valaha járványokat fékeztek meg, ma egyszerűen megelőzhető civilizációs betegségeket kúrálnak; klónokat, ember-majom-hibridet, agymanipulátor kütyüket eszelnek ki ? mivé lett a technikus jó ember?

Br: Az egyetemeken mindenki írni akar, senki sem olvas (21).
RS: Nemcsak ott ? mindenütt! Mo.: Évente 14 000 új könyv, (naponta 38 ?!). Csakhogy: Ezek nem olvasók - ezek fogyasztók! Megvenni, belelapozni, félretenni, kidobni. (Lásd RS: Eldobható ipari könyv).

Br: Az USÁ-ban a várható élettartam csökken... (23)
RS: Különösen, ha lelövöldözik egymást...

Br: ?Nemzedékünk legnagyobb koponyái arra fecsérlik tudásukat, hogy minél több embert vegyenek rá, hogy rákattintsanak egy-egy reklámra? (25).
RS: Az értelmiségi munka megvetendő. Az ember fedezze föl a kezét és a szívét (Köln, 1994).

Br: Miután a cseroki indiánok kaszinót kaptak, jólét köszöntött rájuk (62).
RS: Valóban? A kaszinó bűnöző műfaj. Honnét a pénz? Azért valaki, valahol, ténylegesen keményen megdolgozott. Ahány csernoki gazdagodott, annyi ember szegényedett valahol. Nem lehet mindenhová egy kaszinót odarakni.

Br: Miért csinálnak a szegények hülyeségeket? (63)
RS: Kis pénz ? kis hülyeség. Nagy pénz ? nagy karbonlábnyom.

Br: Leginkább a rászoruló szegények folyamodnak legritkábban állami segítséghez (70).
RS: Nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, ha nem kérem.

Br (Mr. Alapjövedelem): Ingyenpénz. Osszon az állam készpénzt ingyen, feltétel nélkül (70).
RS: Kezdjük a pályázatokkal: Ne pályáztassanak! Kövessék a csoportok munkáját és látni fogják, ki dolgozik! Menjenek ki a csoportokhoz, vegyenek részt a munkájukban pár napig, ismerjék meg őket! Ekkor látni fogják, mire van szükségük és a fantomcsoportok is törölhetők (2015).

Br: Senki sem akarna olyan társadalomban élni, ahogy egy cipész ugyanannyit keres, mint egy orvos, legalábbis nem kockáztatná meg, hogy egy ilyen társadalomban feküdjön a kés alá (76).
RS: Kivéve a magyarokat.

Br: Franciaországban 1300 körül az éves szabadság a félévet is elérte... (148).
RS: Zentán, 1955-ben, miután novemberben az utolsó kukoricaszárat is hazakocsiztuk, márciusig ?szabadságon? voltunk - ahogy a term
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

midnightcoder, 2019.08.19 10:39

Miért is lenne normális az, hogy az usákok a legerősebb hatalom a délkelet-ázsiai régióban, és általában a világon ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html