Jó hír érkezett Kínából

Stabilan növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye augusztusban - derül ki a Caixin Insight Group és az IHS Markit közös felméréséből.
Domokos László, 2020. szeptember 3. csütörtök, 06:47
Fotó: Reuters

Eszerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzési menedzserindexe (bmi) augusztusban 54,0 pontra mérséklődött a júliusi 54,1 pontról. A kínai szolgáltatóipari muttaó ezzel negyedik hónapja áll a stagnálást jelző 50 pontos küszöb fölött.

A növekedést augusztusban változatlanul a belföldi piac ösztönözte, míg a kivitel a második egymást követő hónapja csökkent a világjárvány okozta kihívások miatt. Az üzleti várakozásokat tükröző részindex bár továbbra is optimizmusról árulkodott, az elmúlt hónapok legalacsonyabb szintjére ereszkedett augusztusban.

A felmérésben részt vevő számos vállalat arra számít, hogy a piaci körülmények az elkövetkező időszakban tovább javulnak majd, míg mások aggodalmukat fejezték ki a járvány elhúzódó hatásai miatt. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza szerint az üzleti várakozások részindexe még soha nem süllyedt csökkenő tartományba, amióta a felmérést 2005. novemberében elkezdték, az augusztusi adat azonban alacsonyabb volt az eddigi átlagnál.

A foglalkoztatottságot tükröző részindex január óta a múlt hónapban kapaszkodott először az 50 pontos küszöb fölé. A megrendelések állományának növekedése miatt több vállalat bővítette a foglalkoztatotti létszámát - írta az MTI.

A szintén csütörtökön közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit bmi a júliusi 54,5 pontról 55,1 pontra erősödött a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel a második leggyorsabbnak számít 2010 decembere óta, amióta a leggyorsabb bővülést idén júniusban regisztrálták. A kompozit mutató lendületes emelkedését elsősorban a feldolgozóipar teljesítményének meredek felívelése hajtotta. A Caixin/Markit adatai szerint a feldolgozóipari bmi augusztusban 53,1 pontot ért el.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásai nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP adatokat. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Egyes szakértők szerint amennyiben az országban nem alakul ki ismét súlyos járványhelyzet, a kínai gazdaság az év második felében javuló irányban haladhat tovább. Mások azonban a növekedés lassulására számítanak az egészségügyi cikkek exportjának csökkenését, a felgyülemlett kereslet lecsendesülését, valamint az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását előre jelezve.

HOZZÁSZÓLÁSOK