Lassult a kínai szolgáltatóipar

Októberben nyolc havi mélypontra lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme a Caixin gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.
Szabó Dániel, 2019. november 5. kedd, 08:34
Fotó: Getty Images

A Caixin szolgáltatóipari BMI mutatója októberben 51,1 pontra csökkent az előző havi 51,3 pontról. A piac a teljesítmény javulására számított, arra, hogy a mutató 52,8 pontra emelkedik - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását számszerűsíti. A Caixin kínai szolgáltatóipari BMI mutatója 2005 óta tartózkodik 50 pont felett.

A Caixin októberi szolgáltatóipari BMI mutatója nyolc hónapja a legalacsonyabbnak bizonyult. A kínai nemzeti statisztikai hivatal korábban publikált hasonló, nem feldolgozóipari ágazatokat felölelő BMI mutatója pedig 2016 februárja óta a legalacsonyabb értéket érte el.

A szolgáltatóipar teljesítményének növekedési ütemében bekövetkezett lassulás elsősorban azzal magyarázható, hogy az új megrendelések teljesítménye február óta a leggyengébb szintet, a foglalkoztatás pedig három hónapja a legkisebb mértékű növekedést érte el. A szolgáltatóipar megrendelés-állománya ugyanakkor 2017.  február óta a legnagyobbra duzzadt.

A Caixin szolgáltatóipari és feldolgozóipari felméréseit összesítő BMI mutatója 52,0 pontra, hat havi csúcsra emelkedett októberben a szeptemberi 51,9 pontról a feldolgozóipar 51,7 pontos BMI mutatója alapján több mint két éve a legnagyobb teljesítményt produkáló októberi aktivitásának köszönhetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK