Kínának fel kell készülnie arra, hogy kezelni tudja a helyzetet ha elzárnák cégeit és bankjait a dollár alapú pénzügyi rendszertől az ország ellen meghozott amerikai szankciók következtében, mint ahogy az történt az orosz cégekkel és intézményekkel néhány évvel ezelőtt - mondta Fang Xinhai, a kínai tőkepiaci felügyelet elnökhelyettese a South China Morning Post tudósítása szerint. A vezető tisztségviselő szerint az a tény, hogy Kína a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban erősen függ az amerikai dolláron alapuló fizetési rendszerektől, nagyon sérülékennyé teszi az esetleges amerikai szankciókkal szemben.

Ezek a dolgok már megtörténtek az orosz cégekkel és pénzügyi intézményekkel. Meg kell tennünk az előkészületeket, s ennek igazi felkészülésnek kell lennie, nem csak pszichésnek - tette hozzá.

A lap szerint Washington jelenleg is mérlegeli, hogy milyen mértékben használhatja fel az amerikai dollár vezető szerepét a nemzetközi tranzakciókban arra, hogy szankcionáljon kínai tisztségviselőket vállalatokat és pénzintézeteket a kínai állam Hszincsinag tartományában és a Hongkongban történtek miatt (előbbiben az ujgur kisebbség tagjait zárják módszeresen átnevelőtáborokba, utóbbi esetében az új jogszabályokkal a városállam eddigi kvázi függetlenségét szűntetik meg).

A nemzetközi dollár alapú fizetési forgalom két legfontosabb eleme a lap szerint a SWIFT rendszer és a CHIPS nevű elszámolóház. Fang beszéde a kommentárok szerint annak a jele, hogy a kínai vezetés reális veszélynek látja azt, hogy az Egyesült Államok  szankciói magasabb fokozatba lépnek és ez komoly nehézséget okozhat az országnak a nemzetközi fizetési forgalomban.

Donald Trump amerikai elnök egy hétfői interjúban ugyanakkor úgy nyilatkozott, tartózkodnak további szankciók kivetésétől Kínával szemben, nem akarják ugyanis veszélyeztetni a jelenleg a két ország között folyó kereskedelmi tárgyalások kimenetelét.

Fang szerint a dollár alapú rendszertől való elszakadás egyébként hosszabb távon is kívánatosabb lenne, tekintve, hogy elég bizonytalannak látja a dollár értékállóságát. Úgy véli, az amerikai jegybank, a Federal Reserve újabb kvantitatív lazítása, pénznyomtatása hosszabb távon is veszélyezteti a kínai kézben lévő amerikai állampapírok értékét. Szerinte a jüan nemzetközivé tétele lenne a megfelelő eszköz ennek kezelésére.