Kínában vártnál kevésbé nőtt az új hitelek kihelyezése

Kínában a szakértők által vártnál kevésbé nőtt az új hitelek kihelyezése februárban, ami egyben elmaradt a januáritól is - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. március 10. vasárnap, 14:00
Fotó: Getty Images

A kínai központi bank vasárnap azt közölte, hogy februárban a bankok 885,8 milliárd jüan (131,81 milliárd dollár, 1 jüan=41,90 forint) értékű új hitelt helyeztek ki. Ez jelentős visszaesés a januári rekordnagyságú, 3,23 ezer milliárd jüanhoz képest és elmaradt a szakértői várakozások átlagában szerepelt 975 milliárd jüantól is.

Elemzők szerint várható volt a hitelkihelyezés februári visszaesése, miután a bankok januárban úgymond elárasztották a piacot hiteleikkel, hogy növeljék ügyfélkörüket és hogy bővítsék piaci részesedésüket.

A teljes társadalmi finanszírozás (TSF) - a gazdaságban kihelyezett hitelek legátfogóbb mérőszáma - 205,68 ezer milliárd jüan (30,61 ezer milliárd dollár) volt február végén, ami 10,1 százalékkal magasabb a tavaly februárinál.

Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó úgynevezett M2 pénzmennyiség éves összevetésben 8,0 százalékkal nőtt februárban. Elemzők 8,4 százalékra számítottak.

HOZZÁSZÓLÁSOK