Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Negyven éve tartó példátlan mértékű fejlődés után Kína még mindig óriási dinamikus növekedési potenciállal rendelkezik" - jelentette ki. Rámutatott: Kínában az egy főre jutó bruttó hazai termék 21 százaléka volt 2008-ban az Egyesült Államokénak. Ugyanezzel az aránnyal Japán 1951-ben, Szingapúr 1967-ben, Tajvan 1975-ben, Dél-Korea pedig 1977-ben rendelkezett. Ezek a gazdaságok aztán az elkövetkező húsz évben évi 8-9 százalékos ütemben gyarapodtak. Hasonló növekedési potenciál Kínában is megvan - mondta.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy olyan külső tényezők, mint a kereskedelmi konfliktusok és a protekcionista törekvések felszínre törése természetesen korlátozzák a növekedési lehetőségeket. Hatalmas méreteire és közepes jövedelmi szintjére való tekintettel azonban Kína szinte korlátlan építőipari és infrastrukturális beruházási lehetőségeket kínál.

Tavaly 6,6 százalékkal nőtt Kínában a bruttó hazai termék (GDP), a kínai gazdaság az elmúlt 28 év leggyengébb növekedését produkálta. Ez megfelelt a várakozásoknak. Az ipari termelés tavaly az év egészében 6,2 százalékkal nőtt, ami lassulás az előző év 6,6 százalékos adatához képest. A tőkebefektetések mértéke 5,8 százalékkal nőtt tavaly.

Elemzői várakozások szerint 2019-ben tovább lassul a gazdasági növekedés Kínában. A Világbank 6,2 százalékot jósolt, ami a globális sztenderdek szerint robusztus növekedést jelent, ám a kínai gazdaságot tekintve az utóbbi közel 30 év legrosszabb üteme lenne. A Reuters által a napokban megkérdezett elemzők a tavalyi évre 6,6 százalékos, az idei évre pedig 6,3 százalékos növekedést valószínűsítettek Kínának.