Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy Kína hazai összterméke (GDP) éves összevetésben 6,7 százalékkal bővült az április-június közötti időszakban. Ez minimális lassulás az első negyedévi 6,8 százalékhoz képest - írta az MTI.

Az utóbbi 12 negyedévben rendre 6,7-6,9 százalék közötti volt a GDP-növekedés üteme.

Negyedéves összevetésben 1,8 százalékkal bővült a kínai gazdaság a második negyedévben, ami gyorsulás az első negyedévi 1,4 százalékhoz képest. Elemzők szerényebb növekedésre, 1,6 százalékra számítottak.

A kínai GDP az első félévben 6,8 százalékkal nőtt, ami felülmúlja a kormány "6,5 százalék körüli" célkitűzését. Kína gazdasága tavaly 6,9 százalékkal nőtt, hét év óta először gyorsult a növekedés.

Az idei első fél éves növekedésben a legnagyobb súllyal a fogyasztói kereslet bővülése állt. A hat hónapban a gazdasági növekedés 78,5 százalékát a belső fogyasztás biztosította az első negyedévi 77,8 százalék és a tavalyi első fél évi 58,8 százalék után.

A kínai kormány számos intézkedéssel próbálja lehűteni a túlpörgött gazdaságot, méghozzá úgy, hogy a lassulás fokozatos legyen. A kormány célja az, hogy a gazdaság kevésbé függjön az exporttól és a beruházásoktól, a fenntartható növekedés alapját a belső fogyasztás adja.