Hongkong miatt aggódik az EU

Az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a kínai parlament csütörtökön elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, Peking lépése nem felel meg az 1984-ben aláírt kínai-brit együttes nyilatkozatban vállalt nemzetközi kötelezettségvállalásoknak és a hongkongi alaptörvénynek - jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.
Szepesi Anita, 2020. május 29. péntek, 14:39
Fotó: Getty Images

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott online sajtóértekezletén Borrell hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági törvény elfogadása súlyosan veszélyezteti Hongkong különleges közigazgatási státuszát és nagyfokú autonómiáját, valamint az "egy ország két rendszer" elvének aláásásával fenyeget.

Az Európai Unió és Kína közötti kapcsolatok kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak. A döntés azonban megingatja ezeket, ugyanis kérdésessé teszi, hogy Kína be szándékozik-e tartani nemzetközi kötelezettségvállalásait - mondta a főképviselő az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.05.29 16:26

Hongkong mellett állok, a koppintó művész, giccs diktatúrát rühellem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.05.29 15:41

"Hongkong miatt aggódik az EU"
-----
Magyarország qrmánya is?
Nem indítunk békemenetet Kína mellett?
Álljunk ki Mao Ce-tung örökösei, kommunista testvérországunk mellett!
Ahogy járnak ide a lengyelek a békemenetre, mi is menjünk oda egy békés vonulásra.
Kínával mindig jó viszonyban voltunk, s most is jól járunk velük, álljunk ki értük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html