Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több termék esetében az importvám alacsonyabb lesz januártól, mint amit jelenleg alkalmaz Kína a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében.

Ilyen árucikk például a fagyasztott sertéshús, amelynek a vámja januártól 8 százalékra csökken a jelenlegi, a legnagyobb vámkedvezményt élvező országok esetében alkalmazott 12 százalékról.

Az importált sertéshús vámjának a csökkentése a szakértők szerint elsősorban azzal függ össze, hogy sertéspestis tizedeli az állományt, és emiatt kínálati hiány alakult ki, aminek a hatására csaknem a duplájára nőtt a sertéshús átlagára tavalyhoz képest, döntő mértékben hozzájárulva a magasabb inflációhoz.

Kína az idei első 11 hónapban 1,733 millió tonna sertéshúst importált, ami 58 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A kőolaj és gázcsövek gyártásánál, valamint egyebek között a járműgyártásban alkalmazott, a korrózió csökkentését elősegítő, vas és a nióbium ötvözetére kivetett 1 százalékos vámot januártól nullára redukálják.

Ebből a fémötvözetből Kína tavaly 35 ezer 909 tonnát, idén az első tíz hónapban 37 ezer 818 tonnát importált.

Ugyancsak januártól 30 százalékról 7 százalékra csökken a fagyasztott avokádó vámja, a dízel üzemanyagé 6 százalékról 1 százalékra, a ruházati termékek és szőnyegek importvámja 6 százalékról 5 százalékra változik és mérséklődik egyes fa- és papíripari termékek vámja is. Eltörlik továbbá az importvámot az asztma és a vércukor kezelésére használt egyes gyógyszerek esetében és ugyancsak nullára viszik le a kerozin vámját a jelenlegi 9 százalékról.