Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Caixin/Markit csütörtökön közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (bmi) novemberben 57,8 pontra emelkedett az októberi 56,8 pontról. A múlt havi adat az elmúlt évtized második leggyorsabb ütemű növekedését jelzi: 2010 áprilisa óta csupán idén júniusban regisztráltak a novemberinél nagyobb mértékű emelkedést. A kínai szolgáltatóipari bmi ezzel hetedik hónapja áll a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött.

A teljesítmény javulását novemberben változatlanul az új megrendelések számának emelkedése ösztönözte, amely ismét gyorsuló ütemben nőtt a megelőző hónaphoz képest, szintén a legmagasabb szintre felszökve 2010 áprilisa óta. Az új exportmegrendelések állománya június óta az első alkalommal bővült ismét a múlt hónapban, ráadásul több mint másfél éve a leggyorsabb ütemben - utoljára tavaly áprilisban regisztráltak kiugróbb adatot. A felmérésben részt vevő vállalatok arról számoltak be, hogy novemberben a belföldi és külföldi megrendelőik száma egyaránt növekedett - írta az MTI.

A javuló kereslet miatt, valamint a termelési kapacitás növelése érdekében a szolgáltatóipari vállalatok novemberben a negyedik egymást követő hónapja bővítették foglalkoztatotti létszámukat. A múlt hónapban ráadásul az új munkahelyek száma 2010 októbere óta a legnagyobb arányban nőtt a szektorban.

A szintén csütörtökön közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az októberi 55,7 pontról 57,5 pontra emelkedett novemberben. Ez a kínai gazdasági teljesítmény egészének legkiugróbb emelkedését jelenti 2010 márciusa óta.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza szerint a feldolgozóiparban és a szolgáltatói szektorban egyaránt a kereslet és a kínálat élénküléséről számoltak be a vállalatok a múlt hónapban, miközben a foglalkoztatottság is tovább javult. A termelést és az új megrendelések állományát tükröző részindexek ráadásul 2010 első fele óta a legmagasabb szintre emelkedtek.

A járványt követő gazdasági helyreállás még hónapokon át tarthat el. A döntéshozóknak körültekintőnek kell lenniük a járvány idején alkalmazott politikák enyhítését illetően, hiszen Kínán belül és kívül is változatlanul bizonytalanságok állnak fenn.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn tette közzé a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor beszerzésimenedzser-indexét. A javarészt nagyobb, állami kézben lévő vállalatok körében folytatott hivatalos felmérés adatai alapján a szolgáltató szektor teljesítménye októberhez képest 0,2 ponttal 55,7 pontra nőtt novemberben. A szintén hétfőn közölt hivatalos kompozit bmi pedig 55,7 pontra bővült a múlt hónapban az októberi 55,3 pontról.

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.