Augusztusban 9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Kínában az egy évvel korábbihoz képest az előző havi, júliusi 8,8 százalékos éves növekedés után. A piac a júliusival megegyező mértékű, 8,8 százalékos éves növekedést várt augusztusra is. A januártól augusztusig tartó periódusban 9,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos periódusával összevetve.

Az ipari termelés 6,1 százalékkal, az idén május óta a legnagyobb mértékben nőtt Kínában augusztusban az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 6,0 százalékos éves növekedéshez képest. A piac a júliusival megegyező 6,0 százalékos éves növekedést várt augusztusra is.

A bányaipar termelése 2,0 százalékkal nőtt augusztusban a júliusi 1,3 százalék után. Az elektromos áram, földgáz és víztermelés 9,9 százalékkal a júliusi 9,0 százalék után. A feldolgozóipar termelése pedig 6,1 százalékkal az előző havi 6,2 százalék után.

Az év első nyolc hónapjában 6,5 százalékkal nőtt Kínában az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az állóeszköz-beruházások 5,3 százalékkal emelkedtek az év első nyolc hónapjában az egy évvel korábbival összevetve. Az év első hét hónapjában ezzel szemben 5,5 százalékos volt a növekedés. Az első nyolc hónapban elért 5,3 százalék a legkisebb mértékű növekedés a statisztikák 1996-os kezdte óta.
A közüzemi állóeszköz-beruházások az első nyolc hónapban 1,1 százalékkal nőttek az első hét havi 1,5 százalék után. A privát állóeszköz-beruházások 8,7 százalékkal emelkedtek 8,8 százalék után.

Az infrastrukturális állóeszköz-beruházások 4,2 százalékkal nőttek az első nyolc és 5,7 százalékkal az első hét hónapban. A fejlett technológiai berendezés beruházások viszont 12,9 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban, miközben az első hét hónapban még csak 9,2 százalék volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Fotó forrása: Fred Dufour/AFP.