A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 5,4 százalékkal nőtt novemberben, ami 2016 január-februárja óta a leglassabb ütem. Elemzők az októberivel azonos értékre, 5,9 százalékos bővülést vártak. Havi összevetésben 0,36 százalékkal, az év első 11 hónapjában pedig éves bázison 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 8,1 százalékkal nőtt novemberben, ami 2003 májusa óta a legkisebb érték. Elemzők 8,8 százalékra számítottak az októberben elért 8,6 százalékos emelkedés után.

Az állótőke-beruházások éves összevetésben 5,9 százalékkal nőttek az év első tizenegy hónapjában, és már a harmadik egymást követő hónapban gyorsult az ütem. Elemzők 5,8 százalékos emelkedést vártak az első tízhavi 5,7 százalékos növekedés után - írja az MTI. (Újabb kötvénykibocsátásra készül a magyar állam Kínában.)

Az állótőke-beruházások több mint 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-októberben mért 8,8 százalékról 8,7 százalékra lassult november végére. Az ingatlanpiaci beruházások növekedési üteme 9,7 százalékon stagnált, míg a csúcstechnológiai iparágakban 16,1 százalékos, a gépgyártásban pedig 11,6 százalékos növekedést mértek.

Az utóbbi negyedévekben mérséklődött a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése. Az árnyékhitelezés visszaszorítását célzó, több éves kormányzati intézkedések növelték a vállalatok pénzügyi terheit, ami a termelés és a beruházások visszafogását eredményezte. A helyzetet továbbá súlyosbította az amerikai-kínai kereskedelmi viták kiéleződése, amely zavarokat okozhat a globális ellátási láncolatokban, fékezheti a befektetéseket, a külkereskedelmet és a gazdasági növekedést.

A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után. A lassuló növekedés miatt a kínai döntéshozók gyorsított közúti és vasúti beruházási projekteket indítottak, a hitelezés növelésére ösztökélve a bankokat, és csökkentették az adókat a vállalatok terheinek enyhítésére.