Meglepetést okozott a kínai gazdaság

Novemberben a várakozásokat meghaladó, öt hónapja a legnagyobb mértékben nőtt éves bázison a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés Kínában a pekingi nemzeti statisztikai hivatal hétfőn publikált jelentése szerint - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 16. hétfő, 09:07
Fotó: Getty Images

Novemberben 8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 7,2 százalékos éves növekedés után. A piac kisebb mértékű, 7,6 százalékos növekedést várt. A novemberben elért 8 százalék a kiskereskedelmi forgalom öt hónapja, június óta a legnagyobb éves növekedése volt Kínában.

A januártól novemberig tartó időszakban nyolc százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző évihez képest. Az ipari termelés 6,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest novemberben, jóval magasabb ütemben az előző hónapban elért 4,7 százalékos éves növekedésnél és a novemberi növekedésre a piaci elemzők körében konszenzusként kialakult 5,0 százalékos várakozásnál.

Az ipari termelés novemberben elért 6,2 százalékos éves növekedése június óta a legmagasabb volt. Az év első tizenegy hónapjában 5,6 százalékkal nőtt éves bázison az ipari termelés.

Az állóeszköz-beruházások a piaci várakozásoknak megfelelően 5,2 százalékkal, a valaha regisztrált legkisebb mértékben emelkedtek az előző évihez képest a január-novemberi periódusban. Az év első tíz hónapjában szintén 5,2 százalékos volt az éves növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK