Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vámszolgálat kedden közzétett adatai szerint a behozatal dollárban számolt értéke 13,2 százalékkal nőtt szeptemberben, két hónapon át tartó zsugorodást követően. Utoljára tavaly decemberben regisztráltak ennél nagyobb ütemű, 16,3 százalékos növekedést. Elemzők a behozatal 0,3 százalékos emelkedését várták az augusztusi 2,1 százalékos csökkenés után az MTI szerint.

A kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 9,9 százalékkal bővült. Elemzők 10,0 százalékos növekedésre számítottak az augusztusi 9,5 százalékos erősödést követően. A kínai kivitel bővülése ezzel újabb, csaknem másfél éves rekordot döntött, utoljára tavaly márciusban mértek ennél nagyobb ütemű, 14,2 százalékos növekedést.

Az év első kilenc hónapját tekintve az export 0,8 százalékkal, az import pedig 3,1 százalékkal esett vissza az elmúlt év azonos időszakához képest a koronavírus-járvány gazdaságbénító hatásai nyomán.

A kínai külkereskedelmi mérleg jelentősen szűkülve 37,00 milliárd dolláros többlettel zárt szeptemberben. Elemzők 58,00 milliárd dolláros szufficitet jósoltak az augusztusi 58,93 milliárd dolláros többlet után.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és a befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.
Jüanban számolva az export értéke 8,7 százalékkal, az importé pedig 11,6 százalékkal nőtt szeptemberben éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 257,68 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.

A harmadik negyedévet tekintve az export jüanban számolt értéke 10,2 százalékkal, az importé pedig 4,3 százalékkal emelkedett éves bázison.
A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína kereskedelmi többlete szeptemberben 30,75 milliárd dollárra csökkent az augusztusban regisztrált 34,24 milliárd dollárról. Kína az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi konfliktus feloldását célzó, januárban aláírt részmegállapodásban egyebek mellett arra tett ígéretet, hogy két éven elül 80 milliárd dollárral növeli az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát, ám az amerikai termékek importja változatlanul gyenge ütemben bővül.

A dollárban denominált értékek alapján az év első kilenc hónapban az Európai Unióba irányuló export 3,1 százalékkal nőtt éves bázison. Ez a növekedés további gyorsulást jelent a január-augusztusban regisztrált 2,1 százalékos bővüléshez képest. Az EU-ból származó import az első kilenc hónapban 3,6 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. A visszaesés ezzel folytatta a mérséklődést a január-augusztusi 6,8 százalékos csökkenést követően.