Az év első hónapjának adatait eredetileg helyi idő szerint délelőtt 11 órakor tették volna közzé, de ehelyett az interneten egy szűkszavú bejegyzésben újságírói kérdésre válaszolva annyit közöltek, hogy az idei évtől a januári adatot a februárival együtt adják majd közre. A döntést nem indokolták.

Az év eleji adatot gyakran jelentősen befolyásolja a mozgó dátumú holdújév, ami idén január végére esett. Kína ráadásul az újévi ünnep kezdetével egy időben szigorú óvintézkedések bevezetésére kényszerült az új típusú koronavírus járvány megfékezése érdekében, ami komoly fennakadásokat okozott az üzleti tevékenységben és az aggodalmak szerint a helyzet a külföldi és belföldi keresletre is rányomhatja a bélyegét.

Peking csütörtökön, majdnem három héttel az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó megállapodás első szakaszának aláírását követően bejelentette, hogy február 14-étől felére csökkenti az összesen mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai termékekre kirótt pótvámokat. A kínai pénzügyminisztérium a döntést azzal indokolta, hogy január 16-án az amerikai fél is bejelentette: február 14-étől felére csökkenti az összesen 120 milliárd dollár értékű kínai termékekre vonatkozó, 15 százalékos büntetővámokat. A januárban aláírt részmegállapodásban foglaltak szerint Kína az elkövetkező két évben 200 milliárd dollárral növeli az amerikai termékek és szolgáltatások - elsősorban a mezőgazdasági termékek - importját, cserébe pedig az Egyesült Államok kivezet egyes, kínai árucikkeket sújtó büntetővámokat.

Hszi Csin-ping kínai elnök a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint pénteken telefonon egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel, akivel a kereskedelmi részmegállapodás témáját is érintették. Egyetértettek abban, hogy közösen kell dolgozniuk tovább, hogy a megállapodásban rögzítettek megvalósításán keresztül tovább közeledjenek egymáshoz.