Csökkenni kezdett a kínai sertéshús ára

Kínában a kormány sertéshúskínálatot stabilizáló intézkedései hatására az elmúlt hetekben csökkenni kezdett a sertéshús ára, ami októberben kétszerese volt az egy évvel korábbinak - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. december 3. kedd, 19:41
Fotó: Pixabay

A kínai mezőgazdaság minisztérium számításai szerint a sertéshús átlagára kilogrammonként 40,95 jüan (5,8 dollár, 1 jüan=42,54 forint) volt a múlt héten, 3,5 százalékkal alacsonyabb a megelőző héthez képest, és ezzel már harmadik hete tart az árcsökkenés.

Kínában a sertéspestis miatt az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a sertésállomány. Ennek hatására a sertéshús ára jelentősen nőtt, aminek komoly inflációnövelő hatása van.

Az ázsiai országban októberben a fogyasztói árak 3,98 százalékkal nőttek, amihez csaknem kétharmad részben járult hozzá a sertéshús 101,3 százalékos drágulása tavaly októberhez képest.

Kínában a kormány azzal próbálja letörni a sertéshús árát, hogy növeli a sertéstenyésztőknek nyújtott támogatásokat, felszabadítja a fagyasztott sertéshús-tartalékokat, valamint növeli a sertéshús importját.

HOZZÁSZÓLÁSOK