Milos Vystrcil, a cseh parlament szenátusának elnöke John F. Kennedy amerikai elnök híres mondatának átvétevel szólalt fel a tajvani parlamentben, amikor kijelentette: "Tajvani vagyok" - tudósított a Radio Praha. Kennedy a berlini válság idején jelentette ki, hogy "Berlini vagyok", amivel jelezte, hogy ő és országa teljes mellszélességgel kiáll a szovjet blokád alá vett német városért.

Vystrcil 90 fős delegáció élén tesz látogatást a szigeten, amelyet Kína saját részének tekint. Ezért a gesztusáért az ottani parlament elnöke Jü Si-kuna parlamenti demokráciáért tett érdemeit elismerő kitüntetést adott át neki. A kijelentést állva, hangos ovációval nyugtázták a tajvani parlament képviselői, ám nyilván nem kerüli el a pekingi vezetés figyelmét sem.

Egy nappal korábban a kínai külügyminiszter azt mondta, hogy a cseh szenátus vezetője nagy árat fog fizetni azért, hogy felkereste a szigetországot. Ezt követően a prágai külügyminisztérium magyarázatot kért Kína csehországi nagykövetétől. Vystrcil szerint ő csupán bizonyítani akarta, hogy a cseh külpolitika elvi alapokon nyugszik.

Milos Zeman államfő azonban, aki a cseh-kínai kapcsolatok mélyítésének feltétlen híve eltanácsolta a szenátusi vezetőt tajvani útjától. Vystrcil szerint útja nem sérti azt, hogy Kína saját területének tekinti Tajvant, míg a nyugati világ államai független országként viszonyulnak hozzá. A politikus elődje, Jaroslav Kubera ígéretét is teljesíti látogatásával, aki tajvani útja előtt elhunyt szívrohamban.