A kínai statisztikai hivatal vasárnap közölt adatai szerint a termelői árak tavaly novemberhez képest 2,7 százalékkal emelkedtek, ami 2016 októbere óta a legkisebb érték. Elemzők is 2,7 százalékos növekedésre számítottak az októberben mért 3,3 százalékos emelkedés után. Novemberben immár az ötödik egymást követő hónapban lassult az éves ütem.

Havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak novemberben, szemben az előző havi 0,4 százalékos növekedéssel.

Közgazdászok a termelői árak változásából arra szoktak következtetni, hogy miként alakul az iparvállalatok nyereségessége.

A fogyasztói árak növekedése is lassult novemberben, mivel az élelmiszereket olcsóbban lehetett beszerezni. Éves összehasonlításban 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatti ütemben. Elemzők 2,4 százalékot vártak az októberben mért 2,5 százalék után.

Havi összevetésben 0,3 százalékkal estek vissza a fogyasztói árak. Elemzők stagnálásra számítottak az októberben mért 0,2 százalékos emelkedés után.

Elemzők szerint a fogyasztói és a termelői árak növekedésének üteme tovább mérséklődik, mivel lassul a kínai gazdasági növekedés, ráadásul a nyersanyagárak is csökkennek, bár a jüan folyamatos leértékelődése felfelé ható nyomást gyakorol az importárakra.

A belső kereslet hónapok óta tartó gyengülése csak tetézte Kína gazdasági gondjait, köztük a legnagyobb kereskedelmi partnerrel, az Egyesült Államokkal dúló kereskedelmi háborút. Bár a két ország egy hete 90 napos "tűzszünetet" kötött, félő, hogy az átfogó kereskedelmi megállapodás elérését célzó türelmi idő lejártával egy kudarc esetén tovább szélesedik a vámháború, és a kínai hatóságok további gazdaságösztönző lépésekre kényszerülnek.

A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után.

A lassuló növekedés miatt a kínai döntéshozók gyorsított közúti és vasúti beruházási projekteket indítanak, a hitelezés növelésére ösztökélve a bankokat, és csökkentik az adókat a vállalatok terheinek enyhítésére. A jegybank idén négy alkalommal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját.