A kínai Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium által közzétett adatok szerint naponta átlagosan 23 millióan keltek útra a május eleji, ötnapos ünnep során, ami még így is csupán 50 százaléka az egy évvel ezelőtti forgalomnak. Az éves szinten mért jelentős csökkenés ellenére ez hatalmas javulás a februári és márciusi adatokhoz képest, amikor Kína nagy része teljes vesztegzár alatt volt a koronavírus-járvány miatt. Alig három héttel ezelőtt egy kora áprilisi háromnapos hétvégén még csak 14 millió belföldi utast regisztráltak.

Az idegenforgalmi keresletet valamelyest visszafogták a szigorú gyülekezési szabályok, amelyeket a fertőzésveszély csökkentése érdekében vezettek be - hívja fel a figyelmet a Fidelity.

Például a vidámpark-üzemeltetők a májusi ötnapos ünnep során csak a teljes kapacitás 30 százalékának megfelelő mennyiségű látogatót engedhetnek be a létesítményükbe. Nemzetközi utazásról egyelőre nem lehet szó.

Kevesebb egy főre eső költés

Kínában nem csak a belföldi turisták száma alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, de a fejenként elköltött pénz mennyisége is. A májusi munkaszünet egy-egy napja alatt egy-egy turista átlagosan 414 renminbit (58 dollárt) költött, ami 31 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, derül ki a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium adataiból.

Az egy főre jutó kiadások összege azonban még így is kétszerese az április 4-6 közötti hosszú hétvégén mértnek. Az öt nap teljes idegenforgalmi árbevétele 47,6 milliárd renminbi volt, ami kevesebb, mint a fele a 2019 májusi ünnep alatt regisztráltnak.

Az emberek a május 1-5 közötti, meghosszabbított munkaszünet alatt valósággal megrohamozták a híresebb kirándulóhelyeket. A pekingi Tiltott Városba már az ünnepek előtt elkelt mind a 25 ezer eladható jegy, míg a Sandong tartományban található Tai-hegyre vezető út bejáratánál már a május 1-jei nyitás előtti napon is hosszú sorok kígyóztak.

A légi járatok kezdenek feléledni

A kínai kereskedelmi járatok - szemben más országok társaságaival - kezdenek tétován magukhoz térni. A napi utaslétszám több mint megnégyszereződött február közepe óta, és május 5-én elérte a 780 000 főt. A vasúttal utazók száma is jelentősen megnőtt: mára eléri a napi hatmillió főt, szemben a februárban mért napi alig egymillióval.

A kínai légitársaságok általában kapacitásuk 50 százalékával indultak újra, ami jócskán meghaladja a világ többi részén működő társaik 10-30 százalékos adatát. Pénzügyileg is sokkal jobban állnak, mint a nyugati társaik, melyek némelyike állami segélyre számít a túléléshez - írja az elemzőcég.

Telnek a szállodák

A járvány hatására a szállodák kihasználtsága februárban egy számjegyűre zsugorodott, de azóta 50 százalékra nőtt. A közepes kategóriájú szállodák jobban pörögnek, mint a felső és az alsó kategóriások.

A nemzetközi utasok elmaradása alaposan megnyirbálta a luxusszállodák iránti keresletet, és a kínai fogyasztók is jobban megnézik, mire költenek. Mindennaposak lettek az akciók: Sanghaj egyes ötcsillagos házaiban féláron lehet most szobát kivenni.

Az árpaletta alsó végén elhelyezkedő olcsó szállodák forgalma azért csappant meg, mert róluk az a nézet terjedt el, hogy nem fordítanak kellő gondot a tisztaságra.

Az utazási foglalások mára visszatértek a szokásos szint 60 százaléka körüli értékre, bár az utazásszervező vállalkozások jelentős árengedményeket adnak, hogy pörögjön az üzlet.

A kínai utazók egyelőre óvatosak, és inkább csak rövidebb ruccanásokra vállalkoznak. Hétvégente sokan az autójukba ülnek be és egy közeli várost keresnek fel, ahol csak egyetlen éjszakát töltenek - és sokkal kevesebbet költenek, mintha távolabbra utaznának és vasúton vagy repülővel mennének.

"Az emberek megkönnyebbültek, hogy túl vannak a nehezén, de irreális lenne V alakú felpattanásra számítani. Először a belföldi turizmusban zajlik majd le a fokozatos talpra állás, aztán a rövidebb, regionális utazások aránya nő majd meg, olyan úti célok felé, ahol a vírust sikerült kordába szorítani. A távolabbi, nemzetközi idegenforgalom jövője egyelőre meglehetősen homályos." - véli Hyomi Jie, a Fidelity portfóliómenedzsere.