A pekingi minisztérium közölte: a 2018-ban indított vizsgálat eredményeként megállapította, hogy az ausztrál vállalatok tisztességtelenül alacsony áron értékesítik az árpát, ami jelentős károkat okozott a kínai mezőgazdaságnak. Ezért május 19-től, keddtől kezdve öt évi időtartamra 73,6 százalékos dömpingellenes vámot, valamint 6,9 százalékos szubvencióellenes vámot vet ki az Ausztráliából behozott árpára. Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter közölte, hogy a kínai döntés mély csalódást okozott. Leszögezte, hogy elutasítják a döntés alapjául szolgáló megállapításokat és elemezni fogják a részleteket, miközben átgondolják következő lépéseiket.

Ausztrália Kína egyik legnagyobb kereskedelmi partnere. Évente mintegy 1,5-2,0 milliárd ausztrál dollár (980 millió és 1,3 milliárd amerikai dollár) értékben exportál árpát Kínába, ami a teljes árpakivitelének mintegy fele. Alternatív piac nem nagyon van, legfeljebb Szaúd-Arábia, de a kínai árakhoz képest jóval olcsóbban tudnák értékesíteni terméküket az ausztrál gazdák. A világ legnagyobb árpaimportőre, Kína viszont könnyűszerrel tudja pótolni a kieső ausztrál szállítmányokat más nagy termelőktől, például Franciaországból, Kanadából, Argentínából vagy más kisebb európai országokból.

A Kyodo hírügynökség által idézett külpolitikai elemzők szerint az újabb vám kivetésével tovább éleződik a feszültség Ausztrália és Kína között. Ugyanis Peking feltehetően megtorlásként vetett ki büntetővámot az ausztrál árpa behozatalára azért, miután Ausztrália az első országként független és nemzetközi vizsgálat megindítását sürgeti hetek óta az új típusú koronavírus-járvány eredetének felderítése érdekében.

Kína ausztráliai nagykövete áprilisban arra figyelmeztetett, hogy a kínai fogyasztók bojkottálhatják az ausztrál marhahúst, bort, a turizmust és az egyetemeket válaszul Canberra követelésére. Néhány nappal később címkézési és eredetigazolási problémákra hivatkozva Peking felfüggesztette a marhahús importját négy nagy ausztrál húsfeldolgozótól. A kínai kormány azt állítja, hogy a kereskedelmi megszorításoknak nincs köze politikai vitákhoz.

Ausztrália és Kína kapcsolata 2018-ban romlott meg, amikor a canberrai kormány kizárta a Huawei Technologies kínai távközlési óriásvállalatot az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítéséből. A feszültséget tovább fokozták az amiatti ausztrál aggodalmak, hogy Kína nagyobb befolyást próbál szerezni a csendes-óceáni térségben. Most pedig az sem tett jót a viszonynak, hogy Ausztrália a WHO-nál követelte, hogy vizsgálják meg Kína szerepét a koronavírus-járvány globálissá válásában.