Kijött egy friss kínai adat: Trump vakarhatja a fejét

Rekordszintű kínai külkereskedelmi többlet alakult ki az Egyesült Államokkal szemben júniusban, amikor a teljes kínai exportnövekedés felülmúlta a várakozásokat.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 13. péntek, 07:57
Fotó: Reuters

A kínai vámszolgálat pénteken azt közölte, hogy júniusban az export 11,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Májusban a kivitel nagyobb ütemben, 12,6 százalékkal bővült. A kínai behozatal 14,1 százalékkal emelkedett júniusban a májusi 26 százalékos növekedést követően.

Szakértők a kivitel szerényebb, 10 százalékos, a behozatal gyorsabb, 20,8 százalékos növekedésére számítottak a múlt hónapra. Júniusban 41,61 milliárd dolláros kínai külkereskedelmi többlet alakult ki, nagyobb a várt 27,61 milliárd dollárnál. Májusban 24,92 dolláros külkereskedelmi többlete volt Kínának.

Az idei első hat hónapban a kínai export 12,8 százalékkal, az import pedig 19,9 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest - írja az MTI.

A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban Kína exporttöbblete 2008 óta a legnagyobb, 28,97 milliárd dollár volt. A májusi aktívum 24,58 milliárd dollárt tett ki.

Az idei első hat hónapban 133,76 milliárd dolláros többletet halmozott fel Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben.

Az Egyesült Államok és a Kína közötti áruforgalomban tavaly 375 milliárd dollár volt a hiány az amerikai fél rovására. Washington a múlt héten 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetett ki pótvámokat a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. A tényleges ok azonban az, hogy ezáltal is csökkentsék az amerikai kereskedelmi hiányt. Kína azonos arányú ellenintézkedést hozott. (Oroszország is pótvámokat vet ki amerikai termékekre.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.07.14 10:07

@Borisz1106: "úgy, hogy az USA államkötvényeinek 6%-át birtokolja (minimum ezek a nyilvános adatok, de a fene se tudja, hogy mi a valóság). Pontosan annyi amerikai államkötvénnyel rendelkezik amennyi a rövid lejáratú államadóssága Kínának :-))) Ez azért érdekes. Ha borul a bili nem tudom állva marad-e az USA."

Érdekes gondolat, ezen én is sokat agyaltam már. Nyilván nem lehet reális célja Kínának a teljes világgazdaság bedöntése (mert ugye az USA-val minden borulna). Tény, hogy Trump kicsit óvatlan, mert érzelmekkel fűtött, átgondolatlan lépések, ha hasonló válaszreakciót váltanak ki a másik félből, azzal valós, nem fegyverekkel vívott háborút robbanthat ki, amitől minden borulhat. Egy széleskörű ázsiai-orosz összefogás ezen a téren 1 hét alatt be tudná dönteni az USA-t, szóval nem kéne túlzásba vinni az izmozást ennek a bohócnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.07.13 13:26

Teljesen érthető Trump külgazdasági politikája csak attól tartok, hogy már késő. Jelenleg a világ országainak összes adóssága 63-64 ezer milliárd dollár. Ebből az USA egymagában 20 ezer milliárd dollár fölötti adóssággal rendelkezik. Ha a GDP arányos eladósodottságát nézzük akkor is szomorú képet fest. Már régen 100% fölött van a GDP arányos államadóssága az USA-nak (most kb. 107% körül lehet). Emellett Kína eladósodottsága a GDP 50%-a alatt van, úgy, hogy az USA államkötvényeinek 6%-át birtokolja (minimum ezek a nyilvános adatok, de a fene se tudja, hogy mi a valóság). Pontosan annyi amerikai államkötvénnyel rendelkezik amennyi a rövid lejáratú államadóssága Kínának :-))) Ez azért érdekes. Ha borul a bili nem tudom állva marad-e az USA.
A további eladósodottság növekedést valóban csak a külkereskedelmi mérleg megfordításával tudnák elérni. A baj az, hogy rajtuk kívül ezt senki nem akarja a világban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2018.07.13 12:23

Suzywong, 2018. július 13., péntek 11:02
Hülyeség.
A GM 4 millió autót gyárt Kínában belföldi piacra, otthon az USA-ban összesen 2,5 milliót.
A Ford csaknem 1 millió autót gyártott tavaly Kínában szintén kínai belső piacra, az idén ennek a kétharmadát fogja.
Azért olyan kicsi az amerikai export, mert USA-nak nincs exportképes árualapja. Fegyvereket nem ad el, szóját meg kukoricát ennyit tud eladni, a Facebook meg nem érdekli a kínaiakat...:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.07.13 11:02

@matyi2010: ez téves!

a kínában működő amerikai cégek ugyanis nem a kínai piacból élnek, hanem onnan exportálnak.
tehát kína nem zavarhatja el őket, mivel ezzel a saját exportját redukálná le mégjobban.

amúgy kína évi 129 milliárd dollár értékben importál az usa-ból és 505 milliárd értékben exportál oda.

tehát peking semmiképp sem tud arányos választ adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2018.07.13 10:40

Trump baromi nagy öngólt lő.
Kínában az amerikai cégek helyi termelése nagyjából ugyanannyi, mint a kifogásolt kereskedelmi többlet.
A vámháború az amerikai termékek bojkottját fogja eredményezni, ezt láthattuk a japán sziget vita vagy a koreai rakéta telepítés során is.
Így sokkal többet fog az USA veszíteni, mint amit nyerhetne.
A többi ország, főleg a németek azonnal lecsapnak majd a lehetőségre: a kínai miniszterelnök németországi útján már most sokmilliárdnyi új üzletet kötöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html