Kína csökkentené amerikai függőségét

Kína arra törekszik, hogy csökkentse függését az amerikai szójabab-importtól, ezért az országban idén is magas támogatás jár a szójababot termesztőknek, és a legfőbb termelő területnek számító Hejlungcsiang tartomány azt is támogatja, hogy a gazdák rizstermesztésről áttérjenek a szójabab termesztésére - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 6. szerda, 19:50
Fotó: AFP

A tartományban a kukoricatermelők támogatását is emelik a tervek szerint, noha tavaly még a kínai kormány arra bátorította a farmereket, hogy csökkentsék a kukoricatermelésre szánt területek nagyságát. Időközben azonban Pekingnek sikerült csökkentenie a régóta felhalmozott kukoricakészleteket, a mezőgazdasági minisztérium egy tisztviselője szerint várhatóan az év végéig sikerül eladni a régi készleteket.

2017-ben Hejlungcsiang tartományban a korábbi összegnek majdnem kétszeresére emelték a szójabab után járó szubvenciót: ekkor 320 jüant (mintegy 13 ezer forintot) fizettek minden mu föld után. (egy mu nagyjából 0.06 hektárnyi terület.) Ezzel együtt jelentősen csökkentették a kukorica utáni kifizetéseket: a korábbi 134 helyett mindössze 25 jüanra (nagyjából 1000 forintra).

A szójababtermelők támogatása idén a tavalyihoz hasonlóan magas, 300 jüan/mu körül lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK