Kína világhatalmi szerepét erősítheti a járvány

Kína kihasználhatja a koronavírus-járványt arra, hogy megerősítse világhatalmi szerepét. Előnyt jelent a pekingi vezetésnek, hogy a járvány ottani lecsengésével más országokat segíthet védekező eszközökkel.
Komócsin Sándor, 2020. április 5. vasárnap, 19:51
Fotó: AFP

Minden bizonnyal biztató jelként könyvelhetjük el, hogy a szakértőket már az foglalkoztatja, milyen következményekkel járhat a koronavírus-járvány hosszabb távon, azaz tekintetüket a jelen bajairól a jövő fürkészésére emelték. A koronavírus-válság az "évszázad lehetőségét" kínálja Kínának arra, hogy megerősítse világhatalmi szerepét - mondta Keyu Jin, a London School of Economics professzora a CNBC-nek. A kínaiak ugyanis éppen arra kapnak esélyt, amivel eddig a legkevésbé boldogultak: a bizalom építésére a nemzetközi politikában.

Egy emelkedő nemzetet, amelynek népessége ráadásul a kisebb társadalmak nézőpontjából riasztóan hatalmas, nehéz eladni a nemzetközi porondon, ám a professzor szerint Kína nem akarja elmulasztani az alkalmat arra, hogy a járvány farvizén hajózva javítsa imázsát a Föld népeinek szemében. Jin arra építi vélekedését, hogy Kína az elmúlt időszak válságai nyomán is igyekezett javítani hatalmi helyzetén. Például a pénzügyi válságban vállalta, hogy pörgeti gazdaságát, amivel importkeresletet teremtett más országok vállalatainak, illetve az eurózóna adósságválsága idején megjelent hitelekkel az európai állampapírpiacon.

Bejött a számításuk

A professzor szerint ezekkel a gesztusaival megerősítette a helyét, és bizonyította, hogy egyre érettebb szereplője a nemzetközi hatalmi játékoknak. "És igaz, hogy sok feszültség terheli az USA és Kína kapcsolatát, biztos vagyok benne, hogy a kínaiak igyekezni fognak segíteni az Egyesült Államokat a vírussal folytatott küzdelemben, nem választják a passzív szemlélődő szerepét" - tette hozzá. Egészségügyi eszközökkel és berendezésekkel támogatnak, minden államot, amely csak kéri, főként a feltörekvő országokat. Ez az ő esélyük. Hosszú távú játszmát játszanak ezen a téren, amelyben minden kisebb-nagyobb lehetőséget megragadnak az előrelépésre.

Miközben Kína valóban küldött egészségügyi szállítmányokat a rászoruló országoknak, sokan bírálják magának a járványnak a kitöréséért, és azért, ahogy kezelte a járványt. Például arra reagálva, hogy a kórokozó vadállatokból kerülhetett át az emberekre, Peking ideiglenesen felfüggesztette ezek értékesítését a nyílt piacokon. Ehelyett szakértők szerint egyszer és mindenkorra be kellett volna tiltania ezt, hogy megelőzzék a további pandémiák kitörését.

Átláthatóság és címkézés

Sok bírálatot kaptak a ködös tájékoztatás miatt is: becslések szerint a hivatalos adatok mind a fertőzöttek, mind a halálesetek számát tekintve nagyon kozmetikázottak. Több mint tízszeres eltérés lehet a valóság és annak képe között. Eközben a kínaiaknak is vannak sérelmeik: a Trump-adminisztráció vuhani, vagy kínai vírusnak nevezi a koronavírust, amivel egyértelműen Kínát teszi felelőssé a pandémiáért. Válaszul Peking azt állítja, hogy a kórokozó az amerikai hadsereg diverzáns akciója keretében kerülhetett be Kínába.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óv attól, hogy egyes országokat tegyenek felelőssé világjárványért, ez ugyanis arra ösztönözheti a kormányokat, hogy ne hozzák nyilvánosságra, ha hasonló fertőzés jelenik meg náluk. Jin professzor, aki éppen Pekingben tartózkodik, ennek kapcsán beszámolt arról, hogy Kínában a washingtoni címkézés erősítette az Amerika-ellenes hangulatot. Ugyanakkor a hivatalos diplomáciai megközelítés szerinte nem fog engedni ennek.

A pekingi vezetés ehelyett a nagyobb együttműködésre, a járvány elleni összehangolt fellépésre helyezi a hangsúlyt. Arról beszélnek, hogy nem lehet tető alá hozni a két ország érdekeit szolgáló kereskedelmi megállapodást, ha mindkét gazdaság félig lefagyott állapotban van. A kormány igyekszik meggyőzni a társadalmat, hogy a járvánnyal kapcsolatos segítség, amit Kína nyújt, az ország stratégiai érdeke és egyben humanitárius kötelezettsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.04.06 18:06

Ez sem mindegy:
https://index.hu/gazdasag/2020/04/06/koronavirus_kina_valsag_vallalkozas_felmillio_ceg_ment_tonkre/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.04.06 17:32

@Ballada:
A nyugatnak nem meghatarozo a gdp-ben az ipar aranya. A nemeteknel van 30%, arrol (is) almodozik a ciganygyerek, hogy magyarorszag is el fogja azt erni, de nem. Szoval nincs szamottevo termeloi kapacitas. De fogadjunk, hogy nemsokara robotizalt sorokon fognak eloallitani egy csomo mindent. Nem lesz nyero kinaban ehberert dolgoztatni az embereket, mert a robot 7/24-ben, gyorsabban es precizebben megcsinalja a feladatat egy minimalis letszamu karbantarto szemelyzet mellett. Nemhogy leallitja a virus ezt a fajta ternyerest, hanem fel is gyorsitja.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.04.06 16:42

Egyedül Kína tudta felpörgetni az orvosi eszközök gyártását, pedig a haladó nyugatnak volt 2 hónap előnye, hogy cselekedjen, ne szoruljon a Kínai eszközökre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.04.06 16:26

En azt latom, hogy ujra kijarasi tilalom van vuhanban. 60 millio ember megint egy kikenyszeritett karantenben tolti a napjait. Es innentol ok senkit nem tudnak beengedni az orszagukba. A globalizacio kedvezett eddig kinanak, es pont az reccsent meg a virus altal. En meg nem oromkodnek a kinai szimpatizansok helyeben, az eddigi viselkedesuk es ez a jarvany, a kezelesevel egyutt inkabb hatranyukra valt. Legalabbis en nem latom azt a fajta reputaciot es gazdasagi megerosodest, amit a cikk sugallni akar.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.04.06 10:14

@Denden: ..Ennyire azért nem kell szeretni őket, mert ők sem szeretnek senkit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html