Kína bekeményít

Nő az aggodalom a kínai ritkaföldfém-export miatt Kína jövőre külföldi cégeknek nem ad ki külön újabb engedélyeket ritkaföldfémek kivitelére, így összességében az eddig vártnál is jobban csökkenhet e nyersanyagok exportja jövőre az első félévben.
NAPI, 2010. december 29. szerda, 08:59
Fotó:

Előző nap, kedden 31 vállalat 14 446 tonna jövő évi kivitelére kapott engedélyt, ez 11 százalékkal kevesebb, mint amennyit tavaly az első körben erre az évre kiadtak. Tavaly év végén 16 304 tonna idei első félévi exportjára adtak ki engedélyt kínai vállalatoknak, majd márciusban külföldi cégek kaptak engedélyt további 5978 tonna kivitelére Kínából. A második félévre további engedélyeket adtak ki.

Most a 14 446 tonnás első összkvóta a külföldi cégek kvótáját is tartalmazza - közölték a minisztériumban Pekingben, és a jövő márciusban esedékes második, illetve az esetleges többi engedélykör várható tartalmáról nem nyilatkoztak.

Kína fedezi a világ ritkaföldfém felhasználásának 97 százalékát, és a kormány 2005 óta folyamatosan szigorítja a 17 ásványra vonatkozó kiviteli szabályokat. Az idei évre a 2009-esnél 40 százalékkal alacsonyabb exportkvótát határoztak meg a ritkaföldfémekre, nagy
riadalmat keltve a felhasználók körében. Az ausztráliai, az amerikai és a kanadai bányavállalatok viszont jó lehetőséget látnak drágább kitermelésük felújítására, illetve növelésére.

Vámhivatali adatok szerint Kína az idei első kilenc hónapban 32 200 tonna ritkaföldfémet exportált, ennek felét Japánba.

HOZZÁSZÓLÁSOK