Kína felforrt

A kínai export is import is megugrott februárban.
NAPI, 2010. március 10. szerda, 08:25
Fotó:

A várnál jóval nagyobb mértékben nőtt februárban a kínai export az egy évvel korábbihoz képest: a kivitel 46 százalékkal ugrott meg szemben a januári 21 százalékos bővüléssel. Az import 45 százalékkal nőtt - a januári 86 százalékkal szemben -, a külkereskedelmi többlet mindössze 7,6 milliárd dollár volt, részben a holdújévi ünnepek miatt. Az elemzők 38 százalék körüli növekedés vártak mindként viszonylatban.

Szakértők szerint az adatok azt mutatják, hogy a Kína egyre nagyobb szerepet játszik a világgazdaság serkentésében (vagy fékezésében). A külkereskedelem talpra állása újabb érv lehet pekingi vezetés számára a gazdaságösztönző intézkedések visszavétele mellett.

A jegybank ugyanakkor óvatos, a bank kormányzótanácsának legutóbbi állásfoglalása szerint a döntéshozóknak nagyon óvatosan kell meghatározniuk mikor vesznek vissza a gazdaság serkentéséből, mivel a világgazdaság fellendülése egyelőre nem nevezhető markánsnak. A jegybank eddig csak annyiban szigorított, hogy emelte a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját.

A kormány közeléből is olyan információkat szivárogtatnak ki, hogy a jüan felértékelődéséről csak akkor hajlandóak gondolkodni, ha az export erősödését tartósnak látják. Peking 2008 júliusa óta mereven akadályozza a nemzeti valuta erősödését a dollárral szemben, amit Washington erősen kifogásol.

Szakértők szerint az export és az import egyidejű gyors növekedése arra utal, hogy a gazdaságot egyaránt húzza az exportpiacok bővülése és a hazai gazdaság bizonyos fokú túlfűtöttsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK