Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini kormány régóta sürgeti az EU afrikai fejlesztési programjának módosítását, és már idén tavasszal úgynevezett afrikai Marshall-tervet ajánlott, amelynek célja a gazdaság fellendítése révén a menekülési okok megelőzése. A kancellár júliusban, az elnöklete alatt Hamburgban rendezett G-20 csúcstalálkozó egyik vezető témájául is Afrika talpra állítását jelölte meg.

Most, az EU és az Afrikai Unió küszöbön álló abidjani csúcsértekezlete előtt nyilatkozatban szólította fel az elefántcsontparti országba érkező állam- és kormányfőket, hogy fáradozzanak olyan intézkedések meghozatalán, amelyek perspektívát biztosít a felnövekvő afrikai nemzedék számára, mert csak így lehet elejét venni az Európa felé irányuló tömeges népvándorlásnak - írta a portál.

Idén a Földközi-tengeren át Európába érkezett mintegy 160 ezer migráns többsége afrikai és csupán elenyésző részük számíthat menedékjogra. Angela Merkel Abidjanban kétoldalú tárgyalásokat is tervez több afrikai vezetővel ellenőrizhető együttműködési megállapodásokról. Ezek lényege az lenne, hogy a fejlesztési segély semmiképpen se válhasson korrupció prédájává.

Az EU és az afrikai országok csúcstalálkozóján Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főmegbízottja a migrációs problémákon kívül azt is szóba akarja hozni, hogy az unió miként járulhat hozzá Afrika gazdasági teljesítményének növeléséhez, és a segélyeken kívül milyen kapcsolatokat építhetnek, a beruházás és kereskedelem, az oktatás és a munkahelyteremtés terén, megerősítve ezzel a két földrész közötti politikai és gazdasági kapcsolatokat.