Ezt Francois Baroin kormányszóvivő jelentette ki kedden az Europe 1. francia rádiócsatorna műsorában. Hozzátette azonban, korai arról beszélni, hogy Lagarde egyáltalán indul-e a posztért. A kínai külügyminisztérium a Reuters hírügynökség beszámolója szerint nem kívánt állást foglalni a kérdésben.

Az IMF következő vezetőjének kiválasztása körüli vitában eddig két tábor körvonalazódott. Nagy feltörekvő országok - amilyen Kína is - szakítást szorgalmaznak azzal a hagyománnyal, hogy az IMF vezetője európai, a Világbanké pedig amerikai. A másik oldalon európai IMF-tagországok állnak, amelyek az Európai Bizottsággal együtt európait látnának szívesen az IMF vezérigazgatói székében.

Az IMF eddigi vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn a múlt héten mondott le, miután a New York-i rendőrség szexuális bűncselekmény gyanújával letartóztatta, és vádat is emeltek ellene. Az új vezérigazgató kiválasztásáig az IMF vezető testületének döntése értelmében az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt.

Az, hogy a legesélyesebbnek tartott Christine Lagarde indul-e a posztért, június 10-én dőlhet el, mert várhatóan akkor dönt Franciaországban az úgynevezett köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) arról, hogy indít-e vizsgálatot a miniszter ellen. Lagarde-ot az ügyészség hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolta meg, és a CJR az egyetlen kompetens jogi intézmény, amely hivatalban lévő kormánytagok elleni vádak ügyében eljárhat.

A testület legközelebb június 10-én ül össze. Az a pénteki nap egyben az IMF vezérigazgatói tisztségére kiírt pályázat benyújtási határideje is.

Lagarde-ot egy 2007-es ügyben vádolta meg az ügyészség. Bernard Tapie üzletember az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais banknak kívánta eladni az adidas sportszergyártó céget, a vételárban azonban nem tudtak megegyezni, Lagarde pedig úgy döntött, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 285 millió euró kártérítés fizetett Tapie-nak. Az ügyészség szerint a miniszter hivatali hatalmával visszaélve az üzletembernek kedvezett döntésével.

Beszámolók szerint Lagarde IMF-vezetői kinevezését támogatja egyebek között Németország és az Egyesült Államok is, ugyanakkor Berlin és Washington is a nemzetközi pénzügyi szervezet élén feddhetetlen, támadhatatlan személyiséget kíván látni