Kína is elbukik?

Egyes londoni elemzők már kínai recessziót sem tartanak kizártnak, míg a nevesebb szervezetek szakértői csak erőteljes lassulást várnak.
NAPI Online, 2009. február 11. szerda, 17:47
Fotó:

A világgazdaság egyik fő reménységének tartott Kína recesszióba süllyedését sem tartják már kizártnak londoni elemzők, a vártnál sokkal rosszabb új kínai külkereskedelmi adatok láttán.

A Lombard Street Research nevű londoni makrogazdasági elemző csoport szerdai helyzetértékelése felidézi, hogy a januárral zárult félévben a kínai import értéke éves összevetésben 40 százalékkal zuhant, miközben az export visszaesése megközelítette a 20 százalékot - jelentette az MTI.

A kínai újév, amelynek jelentős hatása van a makroadatokra, az idén januárra esett, és februárban várható valamelyes javulás. Ha azonban a februári kínai kereskedelmi adatok is lefelé mutatnak, az arra utalna, hogy az "ázsiai kereskedelmi katasztrófa még súlyosabb, mint amilyennek jelenleg látszik", áll a ház szerdai elemzésében.

A Lombard Street Research londoni elemzőinek számítása szerint a kínai export a GDP 40 százalékának felel meg, és a kivitel 20 százalékos esésével az eddig hosszú távon érvényesült 10 százalékos éves gazdasági növekedés hajtóerejének több mint a fele eltűnik. A beruházások a kínai GDP több mint 40 százalékát teszik ki, és ebből 25 százaléknak megfelelő GDP-arányos beruházási érték a nettó kapacitásbővítést szolgálja - feltéve, hogy erre egyáltalán szükség van a kibocsátás növelése végett.


Mindezeket összevetve, a jelenlegi külső helyzetet figyelembe véve a Lombard Street Research szakértői úgy vélik, hogy komoly a tényleges recesszió kockázata Kínában.


A kínai gazdaság növekedési ütemének erőteljes lassulását más elemzők is jósolják, de a recesszió lehetősége eddig még nem jelent meg az ismert szervezetek előrejelzéseiben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legutóbbi, január végén megjelent előrejelzésében idénre 6,7 százalékos, jövőre 8,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt Kínának. A kínai GDP 2007-ben a hivatalos statisztika szerint 13,0 százalékkal bővült, tavaly az IMF becslése szerint 9,0 százalékkal nőtt.


A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrég Londonban kiadott elemzése szerint a vártnál súlyosabb és hosszabb globális visszaesés esetén a kínai GDP-érték reálnövekedése az 5-7 százalékos sávba lassulhat idén és jövőre, az utóbbi öt év csaknem 11 százalékos éves növekedési átlaga után.


Londoni elemzői körökben eddig a kínai gazdaságot tartották a világgazdaság lehetséges megmentőjének. A Királyi Külügyi Intézet néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség a "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott, a világgazdaság legfőbb reménye a kínai növekedés fennmaradása.

HOZZÁSZÓLÁSOK