Kína is riadót fújt az atommal játszadozó Észak-Korea miatt

A Koreai-félszigeten kialakult helyzet közel került a válsághoz – jelentette ki a kínai külügyminiszter változtatva a korábbi pekingi politikán, amely nem látta annyira súlyosnak az észak-koreai rakétakísérleteket, mint az USA, Japán vagy Dél-Korea.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 7. hétfő, 11:52
Fotó: Reuters

Vang Ji kínai külügyminiszter figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet közel került a válsághoz - idézte a politikust a Financial Times. A nyilatkozat nem sokkal követte az ENSZ-szankciók elfogadását a sztálinista rezsimmel szemben, amely a feltételezhetően atomrobbanófejek szállítására is képes interkontinentális rakétákkal kísérletezik.

A tárgyalóasztal mellé

A korlátozások, amelyek elfogadását Kína és Oroszország is támogatta, nagyjából egymilliárd dollár éves bevételtől fosztják meg az észak-koreai gazdaságot. (Ez több mint fele a 4-es metró árának.) Vang szükségesnek minősítette a szankciókat, amelyeknek a pekingi vezetés szerint az a céljuk, hogy a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék Phenjant atomprogramjának leállítása ügyében.

Az ENSZ-szankciók megtiltják számos fontos exportcikk importját Észak-Koreából, miután az ország a múlt hónapban két kísérletet hajtott végre olyan interkontinentális rakétákkal, amelyek elérhetik az Egyesült Államok északi részét és vélhetően idővel képesek lesznek atomrobbanófej hordozására is. A tiltólistán szerepel a szén, a vasérc, egyéb fémércek és fémek, illetve tengeri élelmiszerek. Ebből csak a szén évi 400 millió dollárt hoz a sztálinista ország konyhájára.

Siker

Az Egyesült Államok és szövetségesei hónapok óta azon dolgoztak, hogy valamilyen módon a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék az atomprogramjával egyre veszélyesebben "játszadozó" ifjú észak-koreai vezért, Kim Dzsongunt. Ezért Washingtonban örömmel nyugtázták, hogy Peking és Moszkva is beállt az ENSZ-szankciók mögé.

Az orosz kormány azért támogatta a korlátozásokat, mert Észak-Korea rakétaprogramja "elfogadhatatlan", ám Moszkva is tárgyalásokat akar. Peking az elmúlt időszakban puhábban viszonyult a sztálinista rezsim viselt dolgaihoz.

Közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott, igaz, azt is hangsúlyozta, hogy az atomrobbanófejek hordozására képes interkontinentális rakétákkal folytatott kísérletek indokolttá tehetnek szankciókat. Észak-Korea külkereskedelmének több mint 90 százalékát Kínával bonyolítja le.

Tárgyalni, de hogyan?

Az ENSZ-korlátozások az említett exporttilalom mellett büntetést helyeznek kilátásba azokkal az országokkal szemben, amelyek növelik észak-koreai vendégmunkásaik számát és plafont szabnak a közös befektetésekre is. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tett egy gesztust a kínaiak felé, ugyanis pekingi kollégájához hasonlóan tárgyalásokat sürgetett a sztálinista ország vezetésével.

Miközben azonban az USA ennek feltételül szabja, hogy Észak-Korea hagyjon fel atomprogramjával, a dél-koreai vezetés nemrégiben felvetette a közvetlen, azonnali tárgyalások lehetőségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.08.07 22:57

Kína riadót fújt, eközben továbbra is nem kevés pénzzel támogatja Észak-Koreát! Schön!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.08.07 14:49

@atombandi:
Egy ellenfél lebecsülése a gyors út a bukásig.

É-Koreát lehetetlen csak rakétákkal, levegőből ledarálni, ez nem a kisázsiai sivatag, oda bizony csapatokat kell küldeni, mégpedig százezres nagyságrendben és elég szar a terep, valamint millió feletti az állandó hadsereg létszáma + sok millió a sorozott, hiába 50-70 éves a haditechnikájuk nagy része.
Valószínűleg azzal kezdenék hogy amijük van kilövik minden irányba, és lerohanják D-Koreát, ami viszont némileg odatenne a világgazdaságnak is.

Megérdemelnék az eltaposást a fenyegetőzéseik után, de az nem lesz egy sima győzelmi felvonulás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.08.07 14:34

Kína és az oroszok is ájtatós manót játszanak ez ügyben, nyilván, hogy az atomot és a rakétákat is ők játszották át é. koreának, akiknek furkósbot szerepet szánják a gyülölt nyugattal kapcsolatban. Már az első háborút is sztálin indította végtelen hatalomvágyában, most pedig már mikor peking óriás lett, kell egy fenyegető háttér, hogy tudunk mi másként is és az USA-t terorizálni is képesek vagyunk áttételesen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.07 14:03

szerintem az amcsiknak mar ki vannak jelolve a celpontjaik, egy gombnyomasra leradiroznak a koreai papirhadsereg 99%-at. a maradek 1% a gond, par raketat azert ki tudnanak loni szoul es tokio fele. azt vagy odaernek, vagy nem. ennyi kockazata van a tamadasnak, ezt nem vallaltak fel eddig. a kinai es orosz reagalasbol en azt gondolom, hogy az amerikaiaknak mar csak egy casus belli-re van szukseguk. trump nem tokol, a repubikanus szenatus szinten nem, eszak korea kis kopcos lokal diktatora, az utolso kiloveseit unnepelgeti...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html