Kína: itt az új világrend?

A brazil-kínai kapcsolatok stratégiai fontosságáról cikkezett a kínai sajtó Hszi Csin-ping elnök brazíliai látogatása kapcsán; egy szakértő úgy nyilatkozott, hogy ez az együttműködés új világrendhez vezethet.
MTI-Eco, 2014. július 16. szerda, 13:17
Fotó: Reuters

Csou Csi-vej, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Latin-Amerika-tanulmányok intézetének kutatója a China Daily című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a szorosabbá váló kapcsolat a fejlődő országok összefogásának fokozódását és befolyásuk növekedését eredményezi. Ez a folyamat pedig szerinte egy új világrend kialakulását alapozza meg.

A Peking és Brazíliaváros közti kapcsolatok azért is kiemelt fontosságúak, mert a kínai-latin-amerikai kapcsolatok motorjaként szolgálnak - tette hozzá.

Severino Cabral, a Kína- és Ázsia-tanulmányok Brazil Intézetének igazgatója a Hszinhua állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a két ország közti kereskedelem az elmúlt években meredeken emelkedett, és tavaly elérte a 80 milliárd dollárt.

A kínai központi televízió (CCTV) az elnök kedden kezdődött brazíliai látogatásról szóló riportjában azt jegyezte meg, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének negyvenedik évfordulóját.

HOZZÁSZÓLÁSOK