Kína keblére öleli Kelet-Európát - Magyarország kimarad?

A kelet-közép-európai régió és Kína kapcsolatát erősítő intézkedéseket jelentett be a kínai miniszterelnök, ám úgy tűnik, Magyarországnak nem szánnak kitüntetett szerepet.
NAPI, 2012. április 26. csütörtök, 18:54

A továbbra is fennálló bizonytalanságok ellenére a világgazdaság némileg erősödött az év eleje óta - jelentette ki Ven Csia-pao kínai kormányfő egy varsói konferencián, négy országot (Izland, Svédország, Németország, Lengyelország) érintő európai körútjának végső állomásán. A kínai vezető tegnap találkozott lengyel kollégájával Donald Tuskkal - a tárgyalások után kijelentették, hogy országaik elmélyítik gazdasági, politikai és társadalmi kapcsolataikat. Ven azért érkezett a régió legnagyobb országába, mert el akarják mélyíteni Kelet-Közép-Európa, és ezen belül különösen Lengyelország és a világ második legnagyobb gazdasága kapcsolatait - írta a Bloomberg.

Nagy kínai üzlet látszik
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön részt a Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon Varsóban, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott a kínai miniszterelnökkel is. Ezen a megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatása, fejlesztési források és a pénzügyi együttműködés volt terítéken - tudósított az MTI. A találkozóról nyilatkozva Orbán Viktor elmondta: Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek. Szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén sikerül nyélbe ütni, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Pekingbe látogat - tette hozzá a kormányfő.

Peking rendszeres legfelsőbb szintű találkozókat akar tartani a varsói vezetéssel és öt éven belül meg akarja duplázni a lengyel-kínai kereskedelmi forgalmat. Külön figyelmet szentelnek a palagáz-kitermelésre, amelyben Lengyelország nagy fantáziát lát, miután egyes becslések szerint olyan nagy papagázkészlettel rendelkezik, hogy annak kiaknázásával megszabadulhatna az orosz gázimporttól.

A lengyelek is hub szerepre pályáznak

Akárcsak a magyar kormány, a lengyel vezetés is azt szeretné, ha országa a kínai befektetések hubja - központja - lenne a régióban. Az ázsiai ország cégei eddig 120 millió dollár (90 millió euró) tőkét vittek Lengyelországba. A lengyel export tavaly 10 százalékkal, 1,35 milliárd euróra nőtt 2010-hez képest, míg az import öt százalékkal, 13,2 milliárd euróra bővült.

A kínai kormányfő a varsói konferencián jelentette be, hogy készek devizacsere-megállapodást kötni a kelet-közép-európai országokkal, ami megkönnyíti a külkereskedelmet és erősíti a jüan világvaluta szerepét - jelentette a MarketWatch. Peking arra biztatja a kínai bankokat, hogy hozzanak létre leányvállalatokat a régióban - ezt is ösztönzi, hogy tízmilliárd dolláros hitelkeretet nyitnak a térségben végrehajtandó, infrastrukturális, technológiai és zöldenergia-projektek támogatására.

Nem csak exportálni akarnak

Ven jelezte, hogy tisztában vannak a kereskedelmi kapcsolatok egyensúlytalanságával. A helyzet javítása  érdekében Kína kész többet importálni Kelet-Közép-Európából és ösztönözni a kínai vállalatok térségbeli beruházásait. Ennek érdekében a célzott hitelkeret mellett Peking 500 millió dolláros alapot hoz létre a régiós befektetések támogatására. Emellett megalakítanak egy speciális tanácsadó testületet is a kapcsolatépítés megolajozására.

Ven nem tett említést arról, hogy egy lengyelországi autópálya-szakasz építése megszakadt, mert a kínai kivitelező és a kormány között áthidalhatatlannak tűnő nézeteltérések alakultak ki a fizetéssel és a teljesítéssel kapcsolatban, de a tanácsadók megjelenése segíthet megelőzni az ilyen ügyek megismétlődését. A régió és az ázsiai ország áruforgalma egyébként - évi átlag 27,6 százalékos bővüléssel - 52,9 milliárd dollárra nőtt 2011-re a 2010-es 4,3 milliárdról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hari1, 2012.04.29 20:23

Dolgozott valaki kínai tulajcégénél.

Ismerősöm igen és mesélte, cipt árultak, egy áruházban.

A cafetériát aláíratták, de nem adták.
A szabadságokat kiírták de nem adták.
A táppénzes papírt nevetve összetépték.

Ezt akarjátok!

Orbánt is be kellene vágni ilyen munkahelybe, de nem lehet mert:

Jogot tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ahol 1987-ben diplomázott. 1983-tól diplomájának megszerzéséig volt tagja a Szakkollégiumnak (1989 májusától Bibó István Szakkollégium). 1984-ben több társával együtt megalapította a szakkollégium társadalomelméleti folyóiratát, a Századvéget. Ezután 1987 és 1989 közt Szolnokon lakott, de Budapesten dolgozott a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetében, ahol 1987 novemberétől 1988 márciusáig szociológus gyakornokként továbbképzések szervezésében vett részt. 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt. 1989 szeptemberétől a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta, de tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választások miatt félbeszakította.

Életében nem dolgozott olyan helyen ahol ténylegesen felelősséggel le kellett volna tenni az asztalra valamit. Egy igazi megélhetési mutyi ürge.....

Ez lenne a piacképes ország.

Ha,ha,ha...........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2012.04.29 16:27

a körhintacsalások miatt igen nagy szükség van magyarországra, úgyanis itt a legnagyobb a korrupció európában, és ez az áfacsalásokhoz elengedhetetlen!
a kinai áruk javarésze többet utazik, utazott európában, mint a legtöbb magyar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.04.27 09:13

Csak ne öleljenek a keblükre , az Oroszok már megtették, és mi lett belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.26 22:39

Könyörgöm a kínai konténerek zöme Rotterdamba és Bremerhavenbe megy, most majd küldenek Gdyna.-ba is párezer konténert, de Magyarországtól mit várnak ????
Ha a kínai áruk tárolását és disztribucióját akkor max egy reptér kell nekik slussz passz..... Kb annyiba kerül Bremerhavenből lehozni egy konténert Budapestre mint Shanghajból elküldeni Bremerhavenbe ... szóval akinek nincs tengeri mélyvizi kikötője az azért marhára ne ugráljon a logisztikai ötleteivel...ide az jön be amit nekünk szánnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Merillincs, 2012.04.26 21:56

Jövő hét elején jön hozzánk a (pletykák szerint) következő miniszterelnökük. Nem hiszem, hogy kiestünk volna a kosárból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html