Kína komolyan veszi Afrikát

Kínai és dél-afrikai köztársaságbeli cégek 23 szerződést kötöttek összesen 930 millió dollár (273 milliárd forint) értékben Hszi Csin-ping kínai elnök jövő heti pretoriai és johannesburgi látogatása előtt - jelentette szombaton a Hszinhua hírügynökség.
MTI, 2015. november 28. szombat, 08:31
Fotó: Reuters

A szerződésekben érintett iparágak az acélipar, az energetika, a gyógyszeripar, a gyümölcstermesztés, a bortermelés és a textilipar, a cégek pedig a Sinosteel, a Sinochem, a China Chengtong és további 15 kínai vállalat, valamint körülbelül 50 dél-afrikai társaság.

Hszi Pretoriában találkozik Jacob Zuma dél-afrikai elnökkel, és részt vesz egy kétnapos johannesburgi Kína-Afrika csúcstalálkozón. A kínai elnök előtte Zimbabwéban is tesz egy rövid látogatást.

Hszi útja révén valószínűleg tovább bővülnek a kínai-afrikai kapcsolatok. Kína és Afrika kereskedelme az utóbbi évtizedben robbanásszerűen nőtt (2014-ben 220 milliárd dollár értékű volt): a kontinens főleg nyersanyagokat szállít Kínának, utóbbi pedig olcsó késztermékeket Afrikába. Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere mostanra Kína lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK