Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 7,7 százalékos volt a GDP bővülése, aminek alapján a gazdaság biztosan eléri a kitűzött éves 7,5 százalékos növekedést - erősítette meg Seng Laj-jün, a kínai statisztikai hivatal szóvivője. A második negyedévben 7,6 százalék volt a gazdaság növekedése.

A kínai kormány már az adatok nyilvánosságra hozatala előtt kiadott közleményében leszögezte, a gazdaság alapjai szilárdak, a növekedés biztosítása továbbra is elsődleges feladat marad. A dokumentum szerint a gazdaságirányítás fenntartja ösztönző intézkedéseit, a pénzügyi, banki lépéseket, az adókedvezményeket, az ingatlanárak kontrollját. A kínai kormányfő szerdán pozitív változásokat ígért.

A szakértők a legfrissebb adatokat a vártnak megfelelőnek minősítik, megjegyezve, hogy a korábbi tendencia ellenére a gazdaság a stabilizálódás bíztató jeleit mutatja, a kínai gazdaság túl van a mélyponton.

Úgy vélik: a gazdaság finomra hangolása egyértelműen érezteti hatását, az ipari termelés és az állóeszköz-beruházások szeptemberi számai meghaladták a piaci várakozást; az acélipari ágazat is kezd magához térni.

Kína mintegy három évtizeden keresztül évi 10 százalék körüli gazdasági növekedést produkált, a GDP bővülése még 2011-ben is 9,2 százalékos volt. A globális pénzügyi válság, illetve az európai hitelválság, a világpiaci kereslet jelentős visszaesése, a piacvédő intézkedések azonban Kínát is érzékenyen érintették.