Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság azon dolgozik, hogy egy kínai vállalatok által beadott kérelem alapján meghatározza, mely termékekre és mekkora mennyiségű behozatal esetében tekintsenek el a pótvámok megfizettetésétől. Az amerikai szójababra és sertéshúsra vonatkozóan Kína 2018 júliusában vezetett be 25 százalékos pótvámot az Egyesült Államok által egyes kínai árucikkekre bevezetett büntetővámokra adott válaszként - foglalja össze a beszámolót az MTI.

A világ két legnagyobb gazdasága immár 17 hónapja áll egymással kereskedelmi konfliktusban, amelynek megoldására a felek jelenleg egy részmegállapodás előkészítésén dolgoznak. Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön megismételte Peking állásfoglalását, miszerint a megállapodás első szakaszának létrejöttéhez az egymás áruira kölcsönösen kivetett pótvámok kivezetése szükséges.

Annyiban nem meglepő a lépés kínai részről, hogy már így is amerikai szójabab-vásárlásokra szorult.

Washington egyik követelése Pekinggel szemben pedig az volt, hogy nagyobb mennyiségben vásároljon amerikai mezőgazdasági termékeket, ám Kína arra szorítkozott, hogy a keresletnek megfelelően folytatja megrendeléseit. Idén azonban a kínai sertésállományt jelentősen megtizedelte az afrikai sertéspestis-járvány, aminek következtében a sertéshús ára meredeken emelkedett. Szójabab esetében pedig az amerikai beszállítókat kiváltandó Kína növelte megrendeléseit Argentínából és Brazíliából és mintegy 90 százalékkal csökkentette az amerikai szójabab behozatalát 2017-hez képest.

A pénteki bejelentés derűlátásra ad okot Peking szándékait illetően, különös tekintettel arra, hogy a két ország között az elmúlt hetekben kiéleződtek a diplomáciai feszültségek, miután az Egyesült Államokban hatályba lépett egy, a hongkongi tüntetőket támogató törvény, az amerikai képviselőház pedig megszavazott egy, a Kínában élő muszlim vallású ujgur nemzetiség emberi jogaival kapcsolatos törvénytervezetet. Kína mindkét esetben tiltakozását fejezte ki, és ellenlépéseket helyezett kilátásba, egyelőre azonban úgy tűnik, a kereskedelmi tárgyalások nem torpantak meg a történtek hatására.