Kína nem enged az amerikai nyomásnak

Kína nem fog japán csapdájába esni és nem fogja külső nyomásra felértékelni a jüant - vágtak vissza kínai tisztviselők az amerikai sürgető hangokra.
NAPI, 2010. szeptember 20. hétfő, 09:18
Fotó:

A kínai jegybank monetáris tanácsa tagjának szavai újabb csörtét jelentenek Kína és az Egyesült Államok a jüan árfolyamáról szóló kommunikációs harcában.

Kína nem fog Japán csapdájába esni és nem fog engedni a külső nyomásnak - mondta Li Daokui egy fórumon Pekingben. A szakértő szerint Kínának több más módszere is van arra, hogy a gazdaság struktúráját átalakítsa. Többek között, a hazai fogyasztás élénkítése vagy az import felfuttatása az egyensúlyi külkereskedelmi mérleg elérése érdekében szintén sikerre vezethet.

A japán példa inti óva a kínai kormányt: az erősen felértékelődött jen a 80-as évek végén jelentős tőkét vonzott az országba, ami párosulva a laza monetáris politikával felfuttatta az ingatlanárakat és komoly rallyba kezdtek a tőzsdeindexek is. A buborék 1990-ben pukkant ki, ami után közel 20 évig stagnált a japán gazdaság. A szigetország példája ugyanakkor nem teljesen érvényes Kínára, mivel az ország hatalmas belső piaccal rendelkezik.

Li szerint a felfutó hazai fogyasztás és a nagyfokú urbanizáció lehetővé teszi, hogy Kína gazdasága évente 9 százalékkal növekedjen a következő évtizedben. Viszont az USA milyen intézkedéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse a külkerhiányát? - vágott vissza a jegybanki tanács tagja. Az Egyesült Államoknak nagyobb figyelmet kéne fordítania saját problémáira - tette hozzá.

A múlt heti amerikai kongresszus ülésén Timothy Geithner pénzügyminiszter arról tartott előadást, hogy Kínának fel kéne értékelnie devizáját, és több politikus is azt hangoztatta: a kínai monetáris politika túlzott kereskedelmi előnyöket biztosít a távol-keleti országnak és ez a fő oka az erősen deficites amerikai külkereskedelemnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK