A pénteki kínai lapok szokatlan módon fényképekkel, a hírportálok pedig videofelvétellel illusztrált beszámolókat közöltek arról, hogy a japán légvédelmi erők két F-15-ös vadászrepülőgépe körülbelül 30 méterre megközelített egy járőrözést végző kínai katonai repülőt. Peking állítása szerint a kínai pilóták megfelelően, fegyelmezetten jártak el, miközben a japánok manővere veszélyes volt és "nyilvánvalóan provokatív".

Az ügyben a kínai védelmi minisztérium szóvivője azt követően szólalt meg, hogy Tokió Kína nagykövetét is berendelve hevesen tiltakozott amiatt, hogy kínai vadászgépek ugyancsak veszélyesen közel merészkedtek japán gépekhez. Keng Jan-seng ezzel kapcsolatban azt mondta, Tokió célja, hogy félrevezesse a nemzetközi közösséget, rossz színben tüntesse fel a kínai hadsereget és fokozza a feszültséget.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy - a nemzetközi gyakorlattal összhangban - két Jian-11 típusú kínai harcigép igyekezett azonosítani a felfegyverzett japán repülőket 150 illetve 200 méteres távolságból. Tokió tiltakozását Kínában visszautasították és a "kínai fenyegetés" propagandájának részeként értékelték.

A Kanwa Asian Defence katonai szaklap főszerkesztője Hongkongban a South China Morning Post című lapnak azt nyilatkozta: az incidensek növekvő száma arra figyelmeztet, hogy Pekingnek és Tokiónak sürgősen meg kellene állapodnia egy, a Kelet-kínai-tenger légterét és vizeit lefedő válságkezelő mechanizmusban. Kína és az Egyesült Államok között létezik ilyen egy 2011-es légi incidens óta.