Nicolás Maduro Moros venezuelai elnök szeptemberi pekingi látogatása idején tucatnyi gazdasági megállapodást írt alá. Az államfő akkor azt mondta, hogy az ötmilliárd dolláros hitelt az állami Kínai Fejlesztési Bank adja. A pénzből lakóházakat, utakat építenek majd, befektetik a mezőgazdaságba, fejlesztik az elektromos hálózatot és az egészségügyet, az összegből a szállítás, a közlekedési ágazat és a bányaipar is részesedik, és tudományos-technikai fejlesztéseket is finanszírozni fognak belőle.

Kína Venezuela második legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú forgalom tavaly elérte a 23 milliárd dollárt, míg 2000-ben mindössze 350 millió volt. Peking már több mint 36 milliárd dollár értékben nyújtott hitelt a baloldali kormánynak 2008 óta, amelyekért Caracas többnyire kőolajjal fizet.

Kína teljes kőolajimportja tavaly napi szinten elérte a 5,1 millió hordót. Venezuela két éven belül napi egymillió hordó kőolajat exportál majd az ázsiai országba. A latin-amerikai ország jelenleg napi 640 ezer hordó kőolajat exportál Kínába, amelyből napi 264 ezer hordóval a korábban felvett hiteleket egyenlíti ki.