BUX
39663

Kína szigorít: vizsgálják a cégfelvásárlásokat

Rekordszámú külföldi cég vásárolná be magát a kínai piacra, egyre csökken azonban a mozgásterük. A kormány tovább szigorít, szeptembertől felülvizsgálja a többségi tulajdonszerzést a stratégiai ágazatokban.

MTI-Eco, 2011. augusztus 27. szombat, 18:21

Nemzetbiztonsági okokból a kormány szeptembertől felülvizsgálja a külföldi vállalatok hazai vállalatokban való többségi tulajdonszerzését Kínában - jelentette be a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A rendelkezés visszamenőleg is hatályos, vagyis a már megkötött üzletekre is vonatkozik.

A veszélyesnek ítélt tranzakciókat a szabályozás értelmében semmisnek nyilvánítják, de alternatívaként a "tulajdonosi arányok kiigazítása" is lehetséges.

Az államtanács, vagyis a kínai kormány február közepén, egy körlevélben rendelkezett az állami szintű felülvizsgálati szerv létrehozásáról, s vázolta fel a vizsgálat mechanizmusát. Eszerint végrehajtó szervként egy miniszteri vegyes bizottságot állítanak fel, amely a védelmi ágazathoz és a hadiiparhoz kötődő cégek, a mezőgazdasági, energiaipari, infrastrukturális, közlekedési, technológiai és kutatás-fejlesztési vállalatok külföldi cégekkel való összeolvadását és azok általi felvásárlását veszi ősztől nagyító alá.

A vizsgálatot a minisztériumok, a nemzeti ipari szövetségek, az adott vállalat versenytársai, beszállítók, illetve más érintettek kérhetik. (A felvásárlásokat eddig is hatósági jóváhagyáshoz kötötték, ennek hiányában kényszerült például az amerikai Carlyle Group 2008-ban az állami irányítás alatt álló Xugong építőpari cégről lemondani.)

Idén minden eddiginél több cég próbálta bevásárolni magát a kínai piacra: a Dealogic adatszolgáltató statisztikái szerint július végéig 439 üzlet született, összesen 28,4 milliárd dollár (5362 milliárd forint) értékben.

A tranzakcióknak azonban csupán kevesebb mint fele járt többségi tulajdonszerzéssel, ami legtöbbször külföldi tulajdonból került külföldi tulajdonba. Ennél is kisebb a kínai cégekben irányítást szerző külhoni vállalatok aránya. Ez sikerült júniusban a brit Diageonak, mely immár 53 százalékos tulajdonosa a szecsuáni (Sichuan) Chengdu Quanxing vállalatnak.