Kína túl lehet a nehezén

A kínai export és import volumenének csökkenése nyolc hónapos mélypontra érkezett, a helyreállás legközelebb év végére jöhet el.
Leszák Tamás, 2009. július 10. péntek, 11:44
Fotó:

Kína tengerentúli exportja 21,4 százalékkal esett vissza júniusban az egy évvel korábbihoz képest, a korábbi elemzői várakozások 21 százalékos értékének megfelelően, a májusi rekord, 26,4 százalék után - írja a Bloomberg.

Ez a visszaesés a nyolc hónapja tartó csökkenési periódus legkisebb értékét jelenti, jelezve: a krízis legrosszabbján túl lehet az ország külkereskedelme. Májushoz képest az exportnövekedés 7,5 százalék, az import viszont 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ez az esés azonban már csak közel a felét jelenti a májusi 25,2 százalékos zsugorodásnak és sokkal jobb eredményt jelent az előzetes 20,3 százalékos várakozásnál.

A külkereskedelmi többlet 8,25 milliárd dollárra, az elmúlt két év legkisebb értékére esett vissza, rámutatva a belső fogyasztás erőteljes növekedésére. A GDP második negyedéves alakulását július 16-án hozzák nyilvánosságra, a Goldman Sachs és a BNP Paribas elemzői szerint az éves növekedés felülmúlhatja idén a kormány 8 százalékos várakozását, a tavalyi év 6,1 százalékos, egy évtized legrosszabb bővülése után. Az export normalizálódását 2009 végére, 2010 elejére várja a kínai központi bank, a tempót azonban lassíthatja az európai és amerikai munkanélküliség növekedése.

HOZZÁSZÓLÁSOK