Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megújuló alapú energiatermelés állami támogatását fokozatosan kell megszüntetni, a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megvágásával − vélik az ösztönzők kiszámíthatatlan változása kapcsán befektetők és lobbisták. A Reuters híradása szerint a megújulók még jó ideig versenyhátrányban lesznek a fosszilis energiával szemben, ez alól csak az olyan kedvező adottságú területek kivételek, mint a nyugat-európai vagy texasi part menti szélerőművek.

Azt a támogatók is belátják, hogy az alacsony karbonkibocsátású technológiák állami dotálása a zöld technológiák árszintjének csökkenésével a jövőben visszaesik majd. A befektetők a megújuló-támogatások fokozatos és átlátható visszavételét tartják elfogadhatónak, a váratlan változások az utóbbi időben magas kockázati szintre emelték a területet. Európában a legnagyobb támogatást a napenergia élvezi, az országot a világ élvonalába emelő spanyol támogatások 2008-as jelentős visszavétele bizonytalanságot hozott a piacra. Jelenleg a Németország utáni második legnagyobb napenergia-piacot jelentő Olaszország többhavi csúszás után átalakítja támogatási rendszerét, 2011−2012-re új támogatási maximum meghatározásával, de hasonlóban gondolkodik Nagy-Britannia is. Európa nem feltétlenül tartozik a befektetőbarát területek közé a megújuló energia szempontjából, főleg a szabályozási környezet gyakori változása következtében − mondta a Reutersnek Bernard Lambilliotte, a tisztaenergia-befektetésekben érdekelt Ecofin pénzügyi vezetője. Magyarországon is régóta napirenden van az áram kötelező átvételi (kát) rendszerének átalakítása, szélerőmű-létesítési engedélyt azonban öt éve nem adtak ki.

Hoffmann László, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke a Napi Gazdaságnak korábban elmondta, a befektetői szándék folyamatosan rendelkezésre áll, a tavalyi 410 megawattos teljesítménytől szóló − leállított − tenderre is 1300 megawatt feletti igény érkezett. A befektetők számára azonban a megtérülésnél nagyobb jelentőségű a kiszámítható szabályozási és ezáltal a befektetői környezet.

A Reuters összeállítása szerint Kína vagy India kiszámíthatóbb feltételeket nyújt, mint például Olaszország. Nagy-Britannia is az alacsony kibocsátású technológiák támogatási rendszerének nagyobb megváltoztatására készül. Az elhúzódó és kiszámíthatatlan módosítások jelentősen befolyásolják a befektetői döntéseket, lehetetlenné téve a milliárdos beruházások üzleti tervezését.

 

Támogatás nélkül még nem megy

A megújuló energiaforrások egy része egyelőre messze áll attól, hogy támogatás nélkül megálljon a lábán. A tengeri szélerőművek tíz év múlva érhetnek el ebbe a fázisba. A folyamatot segítheti a zöld technológiák áresése mellett a nemzetközi klímapolitika és a magas olajár is. Jelenleg Magyarországon egy megawatt beépített szélerőmű-kapacitás 1,6-1,8 millió euró teljes bekerülési költséget jelent. A jelenlegi kát-ár mellett ez 10-15 éves átlagos megtérülési időt ad ki.