A kínai tőzsdék ott folytatták kedden a hanyatlásukat, ahol hétfőn abbahagyták, húzva magukkal néhány további tőzsdét is - derül ki a MarketWatch összefoglalójából. A Shanghai Composite index 6,4 százalékos mínuszban nyitott, majd 5,3 százalékig korrigált, de csak azért, hogy utána 7,3 és 8 százalék között ingadozzon. Kisebb pártja, a Shenzen Composite ugyanezt az utat járta be: hatszázalékos mínuszban nyitott, hogy azután 7,2 százalékig hátráljon.

A japán Nikkei egyszázalékos mínuszról rontott majdnem mínusz négyig, a hongkongi Hang Seng viszont nagyjából egy százalékos visszaesésben volt egész nap. Az ausztrál S&P ASX-200 2,7 százalékos plusz ért el, a tajvani Taiex a 3,6 százalékos többlet közelébe ért és a dél-koreai Kospi is megközelítette az egyszázalékos pluszt.

A sok negatív előjelű adat közepette azonban akadnak olyan feltörekvő piaci befektetők, kik elérkezettnek látják az időt a vásárlásra. Az alacsony részvényárak már-már kötelezővé teszik a vásárlást - értékelik a helyzetet piaci kereskedők. Ha a kínai piacon vásárlásokat látunk kedden, akkor az USA-ban nyugodt kereskedés lehet és a gazdasági szereplők arra a következtetésre juthatnak, hogy a hétfői eladási hullám túlzott volt - véli Chris Weston, az IG pénzügyi szolgáltató stratégája.

Mások másként látják: továbbra is bizonytalanságra, hullámzó árakra számíthatunk - mondja Adrian Vance, a Forsyth Barr tőketársaság befektetési tanácsadója. Véleményét főként arra alapozza, hogy a pekingi vezetés hallgat, így semmit sem tudni arról, mit tervez a helyzet normalizálása érdekében. Eközben a hivatalos pártlap fekete hétfőnek nevezte a hét első napját.

Az elemzők úgy látják, hogy a legvalószínűbb gazdaságösztönző lépés, a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentőse már nem lenne elegendő. A hanyatlás nagysága és hatása a világ értékpapírpiacaira valami erősebbet, fiskális és monetáris lépéseket is követel a döntéshozóktól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!