A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a burgonyakeményítő importját érintő döntés május 19-én lép hatályba, a vám mértéke 7,7 százalék és 11,19 százalék között mozoghat. Az új szabályozás több uniós nagyvállalatot érint, köztük van a francia Roquette Freres és a holland AVEBE. Kína 2010 augusztus 30-án indította az unióból érkező burgonyakeményítőre vonatkozó vizsgálatát a kínai iparági érdekvédő szövetség kérésére. Ez volt az első, uniós vállalatokat érintő kínai szubvencióellenes vizsgálat.

Kína ugyancsak a burgonyakeményítő importjával kapcsolatosan áprilisban jelentette be az antidömping vámról hozott intézkedését, amelynek értelmében 12,6 és 56,7 százalék közötti vám szabható ki. Akkor még a szakemberek úgy fogalmaztak, hogy a tárgyban külön folytatott szubvencióellenes vizsgálat eredménye augusztusig készül el.

Peking a hétvégén fejezte ki tiltakozását amiatt az uniós döntés miatt, amely a felületkezelt papír egy típusának Kínából származó importjára egyszerre szubvenció- és dömpingellenes vám bevezetését tette kötelezővé.

A kereskedelmi minisztérium szóvivője úgy vélte, hogy a lépés sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. Hosuk Lee-Makiyama, egy brüsszeli székhelyű gazdasági kutatóintézet igazgatóhelyettese a helyzetet elemezve a kínai médiában megjegyezte: könnyen megtörténhet, hogy Kína ugyanúgy talál alapot piaca védelmére, de az adok-kapokban hosszabb távon az unió vállalatai húzhatják a rövidebbet.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy ezek az esetek ugyan viszonylag nagy visszhangot váltanak ki, ám a kétoldalú kereskedelmi forgalomban elenyésző a hatásuk, s nem valószínű az sem, hogy a vezetői találkozókon szóba kerülnek.

A jelenleg Pekingben tartózkodó Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök hétfői találkozóján Hu azt hangoztatta, hogy Kína továbbra is befektető-barát környezetet fog biztosítani az uniós vállalatoknak, de hozzátette: az EU-nak aktív lépéseket kell tennie a csúcstechnológiát képviselő termékek exportjának bővítése érdekében, el kell ismernie Kína piacgazdasági státusát, és meg kell könnyítenie a kínai vállalatok befektetését az EU országaiba.