A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének csütörtökön közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 49,9 pontra emelkedett a júniusi 49,4 pontról. Elemzők 49,6 pontra számítottak júliusról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont alatti érték a visszaesés ütemének lassulására utal. Az index már a második egymást követő hónapban maradt el a semleges 50 pontos küszöbtől, de csak kis mértékben, ami azt mutatja, hogy általában véve stabilak voltak a működési körülmények a harmadik negyedév elején.

A júniusban mért csökkenés után a kibocsátás keveset változott, az új megrendelések állománya pedig enyhén nőtt. A kereslet nyomottsága miatt azonban a vállalatok gyorsabb ütemben bocsátottak el munkavállalókat, és csökkentek a nyersanyag- és késztermékkészletek. Gyengültek a költségnyomások, a ráfordítási árak enyhén emelkedtek, míg az eladási árak csökkentek. Kedvező jel, hogy a júniusi rekord alacsony szintről elrugaszkodott az üzleti bizalom a kilátásokat illetően, de még így is alacsony maradt az amerikai-kínai kereskedelmi vita és a világgazdasági feltételek romlása miatt.

"Kína feldolgozóiparában az élénkülés jelei mutatkoztak júliusban. Az üzleti bizalom újra nőtt, tükrözve a gazdaság erős rugalmasságát. A gazdaságösztönző döntések, mint például az adók és illetékek csökkentése, megtette hatását. Ez erősítheti a döntéshozók elszántságát az ingatlanpiac és a pénzügyi ágazat megrendszabályozására" - mutatott rá Csung Cseng-seng, a CEBM gazdaságkutató csoport közgazdásza az adatokat kommentálva.

A Caixin/Markit adatai összhangban állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely ugyancsak a visszaesés ütemének lassulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,7 pontra nőtt júliusban az előző havi 49,4 pontról. Elemzők 49,6 pontot vártak.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.