Az ázsiai tőzsdeindexek 1-3 százalékos zuhanással reagáltak arra a hírre, hogy a kínai kivitel 18,1 százalékkal zuhant februárban az egy évvel korábbihoz képest. A sokkot jelzi, hogy a Bloombergnek nyilatkozó elemzők 7,5 százalékos emelkedést vártak. Az év első hónapjában még 10,6 százalékkal nőtt az export. A februári visszaesés 2009 augusztusa óta a legnagyobb hanyatlás.

Az import 10,1 százalékkal nőtt, aminek eredményeként 23 milliárd dollár lett a külkereskedelmi deficit. Ezzel egyidejűleg a hivatalos adatokból az is kiderült, hogy a fogyasztói infláció 13 hónapos mélypontra, 2,5 százalékra mérséklődött. A termelői árak kétszázalékos lemorzsolódás után két éve nem látott mélységbe csúsztak. Ilyen csökkenésre tavaly július óta nem volt példa.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a februári külkeradatot több tényezői is eltorzíthatja. Az egyik a kínai holdújév, amely hosszú munkaszünettel jár, a másik pedig az, hogy tavaly bizonyos hamisított számlák feltornászták a kiviteli számokat, ami növelte a forgalom változását leíró idei tört nevezőjét.

Ezek már a rendszerszintű problémák?

Egyre-másra negatív adatok érkeznek Kínából. A növekedés lendülete gyengül, és amikor egy cég csődbe megy, az emberek hajlamosak attól rettegni, hogy ez csak az első dominó, ami elindítja a többi bedőlését is - mondja Ding Shuang, a Citigroup hongkongi vezető Kína-szakértője. Az az érzés vesz erőt az embereken, hogy rendszerszintű problémák kerülnek felszínre a kínai gazdaságban. A külkereskedelmi adatok megerősíthetik az aggódók félelmeit, hiszen arra utalnak, hogy már a külső kereslet sem elég erős a növekedés lendületének fenntartásához.

Ugyanakkor az ünnepeket és a magas bázist figyelembe véve, továbbá bekalkulálva a rendkívüli teli időjárást, amely az USA keleti partját sújtotta, és nyilván hatással volt a gazdaságra, nem olyan félelmetesek az adatok. Ennek ellenére a külkereskedelem gyengélkedése határozottan hatással lesz az első negyedév gazdasági növekedésére. A jüan várhatóan gyengülni fog a héten - mondja Dariusz Kowalczyk, a francia Crédit Agricole vezető közgazdásza. Szerinte a halvány külkeradat részben megmagyarázza a kínai valuta múlt havi gyengülését.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!